Met droefheid heeft de Koning Boudewijnstichting vernomen dat Michel graaf Didisheim (°1930) overleden is op 6 januari. De Stichting wil hem hulde brengen en hem van harte bedanken voor zijn niet-aflatende inspanningen, dertig jaar lang, voor de Stichting. Hij bekleedde de functie van secretaris-generaal (1976-1981), gedelegeerd bestuurder (1982-1995), en voorzitter (1994-1999). Hij zat in de raad van bestuur van 1982 tot 2004. Michel Didisheim was ook erevoorzitter van de Stichting.

Michel Didisheim was in de eerste plaats kabinetschef van Prins Albert, maar hij was ook zeer geëngageerd in milieu- en erfgoedorganisaties. Hij stond mee aan de wieg van Inter-Environnement/Bond Beter Leefmilieu, de nationale federatie van verenigingen voor natuur- en milieubescherming, en was er nadien voorzitter van; de federatie is ondertussen gesplitst in regionale vleugels. Hij was medestichter van verschillende vzw’s voor ruimtelijke ordening en ontsluiting van erfgoed.

Koninklijke opdracht
Het was Koning Boudewijn zelf die Michel Didisheim vroeg om de Stichting op te richten en te leiden. Dit was in 1976, toen Koning Boudewijn 25 jaar op de troon zat. Een opdracht die Michel Didisheim een “serieuze uitdaging” noemde, maar vereerd aanvaardde. Tien jaar lang combineerde hij zijn functie bij de Stichting met die van kabinetschef van Prins Albert tot in 1986, toen hij zich voltijds ging wijden aan de Stichting.

In de pioniersjaren van de Stichting zette Michel Didisheim een performante structuur op poten. Hij legde de basisregels voor de werking van de instelling vast en trok voldoende kapitaal aan om het voortbestaan van de Stichting te garanderen op een moment dat ze nog weinig bekend was. Hij legde de belangrijkste doelstellingen vast en werkte de eerste programma’s uit – in eerste instantie op het vlak van ruimtelijke ordening en armoedebestrijding. Daar kwamen vervolgens andere thema’s bij, waaronder welzijn, gezondheid en jeugdbescherming.

Met de visie die Michel Didisheim uitwerkte, droeg hij ongetwijfeld bij tot het voortbestaan van de Stichting. “Ik vond dat er gezorgd moest worden voor het overleven, op de lange termijn, van deze Stichting, door spaarzaam met het geld om te springen en door te proberen bijkomende fondsen te vinden om het kapitaal en het nut van de Stichting ten dienste van het collectief te versterken.” Een strategie die mikte op de ontwikkeling van de filantropie en de oprichting van nominatieve Fondsen voor specifieke goede doelen, die gezamenlijk beheerd worden door de Stichting en de schenkers en die voor een groot deel de Stichting gemaakt hebben tot wat ze nu is.

Het is ook dankzij de nauwe contacten tussen Michel Didisheim en de koninklijke familie dat deze verschillende Fondsen heeft opgericht, waaronder het Prins Albertfonds (dat beurzen uitreikt aan jonge professionals voor opdrachten in het buitenland voor rekening van Belgische bedrijven) of het Prins Filipfonds (dat de uitwisseling tussen de verschillende Gemeenschappen in België wil stimuleren).

Na het overlijden van Koning Boudewijn in 1993 werd de Stichting onafhankelijker. Ze trad nog meer op het voorplan in Europa en verder internationaal. Zo werd in 1997 de King Baudouin Foundation United States opgericht.

Zonder het engagement van Michel Didisheim zou de Stichting nooit geworden zijn wat ze vandaag is.

Foto: www.kbs-frb.be