Voor een meer intieme wintervakantie, ver weg van de drukte van de grote Franse skioorden, ontvangt het Vogezenmassief je in zijn 26 skigebieden waar skisport en typische gezelligheid hand in hand gaan. In het Vogezenmassief vind je originele activiteiten om de bergen op een andere manier te beleven, en knusse en moderne verblijven om te herbronnen in de rust van de natuur. Het Vogezenmassief is doordrongen van tradities, zo ook in het eten. Wij hebben een lijst opgesteld met producten die je tijdens je verblijf kunt ontdekken.

Skiën en originaliteit
De skigebieden van het Vogezenmassief hebben tal van nieuwigheden waarmee je een winter vol unieke activiteiten kan plannen en enkele mooie skimomenten beleven op de toppen. We ontdekken eerst de initiatieruimte ‘ski tranquille’ van het gebied La Bresse Hohneck, met twee transportbanden die 3 skiliften vervangen en veel comfortabeler zijn voor beginners, net zoals sneeuwkanon ‘snowfactory’ dat je de kans geeft om in alle weersomstandigheden te skiën. Wanneer je daar bent, vergeet dan zeker niet om langs de piste Snow Tubing 4 saison te passeren, die het volledige glij-aanbod aanvult met een  bobslee op rails: “Schlitte Mountains”.
Voor het gezin is Rand’Opera een originele activiteit die bedacht werd door componist Jim Petit als eerbetoon aan de bossen van Mittlach, in het Vogezenmassief. Tijdens je wandeltocht ontdek je 12 werken die hij heeft gecomponeerd door de soundscapes te registreren van elk seizoen van dit bos. Dit 4 km lange pad is toegankelijk voor iedereen en is een ervaring op het ritme van de muziek en de 4 seizoenen.
Kunst en bergen gaan hand in hand in het Vogezenmassief, zoals nog een andere activiteit bewijst, deze keer in Gérardmer: een avond Light Painting op de sneeuw. Een fotografische techniek die erin bestaat om een of meerdere lichtbronnen manueel in te zetten in een scène die gefotografeerd wordt met een sluitertijd die langer is dan 1 seconde. Volg Mathieu, expert ter zake, die je rondleidt op de hoogtes van Gérardmer, waar je de prachtigste uitzichten vindt!

Ontspanning en welzijn
Het Vogezenmassief biedt ook enkele pareltjes om te overnachten. We houden eerst en vooral halt bij 48°Nord****, dicht bij het skigebied van Champ du Feu waar recent 14 hyttes, kleine hutten uit Scandinavisch hout, werden opgetrokken. Een verfijnd, sober en harmonieus interieur dat soms voorzien is van een Noors bad of een privésauna, als een heuse cocon boven de vallei. Een restaurant en welzijnsruimte vervolledigen deze Scandinavisch getinte ervaring,  uitgedokterd door de Noorse architect Reiulf Ramstad.
In Wattwiller strekt de Noorse vakkennis zich uit over 3300m² welzijnsruimte. De Ecolodge Domaine du Hirtz presenteert zijn gloednieuwe Scandinavische dorp waar je thermo-relaxatie kan ontdekken: 15 minuten warmte, 1 minuut kou et 20 minuten ontspanning. Deze welzijnstempel die verdeeld is over 12 gebouwen is in feite een nieuwe spa met onder meer een balneozwembad, een Scandinavische grot, een bossauna en zelfs een zintuiglijk observatorium. Indien je een ervaring wil beleven in de volle natuur, kun je naar het bos van Gérardmer gaan, waar twee geodetische koepels en twee tiny houses zijn ontsproten, voor een uniek en ecologisch moment. Tot slot heeft bed and breakfast Des Sapins aux Etoiles  onlangs de deuren geopend, op een boogscheut van het meer Lac de Pierre Percée. Hier vind je 3 kamers die met hout en steen bekleed zijn, voor een knus verblijf in het Vogezenmassief.

Ik ga op reis en neem mee
Verleng je vakantie met deze lijst aan producten die je absoluut mee naar huis moet nemen! Kaas, natuurlijk. Zoals de befaamde Munster A.O.P. , of de ‘coeur de Massif’, een kaas op basis van rauwe volle melk, van echt Vogezische koeien, maar ook een absolute nieuwigheid: de ‘confiné vosgien’. Deze kaas werd toevallig geboren tijdens de lockdown en is het resultaat van een vergeten lot kazen in de kelder van kaasboeren uit Saulxures-sur-Moselotte, die de kaas gedurende vier weken hadden laten rijpen. Het resultaat: een kaas met schimmelkorst die heel anders is dan de gewoonlijke Munster!
Naast de kaas vind je op deze lijst ook A.O.P. dennenhoning, snoepjes uit de Vogezen, andouille van de Val d’Ajol of zelfs A.O.C.  Kirsch de Fougerolles, ‘petis crus’ van de Vogezen, bloemenwijnen, bergvruchten en -bessen. Proef deze plaatselijke producten bij je terugkeer of zelfs ter plaatste, met zicht op de bergen!

De sanitaire situatie verandert snel. Gelieve de regelmatig de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken te raadplegen om te weten in welke zones je mag reizen.

Foto’s: www.francenews.be