Dit jaar in het bijzonder kun je de Franse bergen verkennen in een geheel nieuw licht. De skigebieden staan klaar om je dit winterseizoen in alle veiligheid te ontvangen: een uitgekiend gezondheidsprotocol en flexibele condities om zorgeloos te reserveren of te annuleren. De uitgelezen kans om nieuwe skigebieden te verkennen en de bergen op een andere manier te beleven! 
Een vakantie in de openlucht: hervonden vrijheid in de Franse bergen
Dit jaar kan je meer dan ooit de bergen ver van de drukte ervaren door op ontdekking te gaan van de open ruimtes, grandioze landschappen en ongerepte natuur. Frankrijk beschikt over internationaal bekende en enorme skigebieden. Daarnaast bieden tal van minder bekende skioorden kleinere, maar even geschikte gebieden voor ervaren en beginnende skiërs, met ski-infrastructuren en -pistes voor alle niveaus. Ontdek de pareltjes van de Franse skigebieden hier.
Wat het profiel van het skigebied ook is, je vindt er altijd verschillende skidisciplines en een veelheid aan activiteiten. Zelfs in een sterk ontwikkeld skigebied kun je rustige plekken vinden die makkelijk te bereiken zijn.
Sinds enkele maanden volgen de beperkingen elkaar op en we verlangen naar enige vrijheid om zorg te dragen voor onszelf. Om even op adem te komen tijdens een vakantie in de bergen, ver weg van de gebaande paden, genieten we van een verblijf in het teken van welzijn in een van de vele skigebieden. Enkele activiteiten om te testen: een Tui Na-massage of een muzikale en dansende reis  in Courchevel, een meditatieve wandeltocht met het gidsenbureau van Auron, de ademhaling- en hartcoherentie van Pleyn’itude in Les 7 Laux, La Glisse intérieure Pyrénées in Le Grand Tourmalet, een sofrologische weg om beter te glijden, in harmonie met jezelf en je omgeving, de welzijnspass Serenity in Val Thorens … Wanneer je de stedelijke centra achter je laat om eropuit te trekken, te ademen en ontstressen, kun je tegelijk ook de tradities van de bergen ontdekken tijdens een origineel verblijf, zoals in le Doubs. Hier verblijven vakantiegangers in een gîte en boerderij, eigendom van Céline en Mickaël, die hun gasten uit de werking van een Comté-kaasboerderij uit de doeken doen.
Een verblijf in de bergen is ook een terugkeer naar de natuur, en het is van belang om de fauna en flora met respect te behandelen. Daarom willen sommige skigebieden de reizigers sensibiliseren rond de biodiversiteit van de bergen. In Les Contamines-Montjoie (Haute-Savoie) bevindt zich het hoogstgelegen natuurreservaat van Frankrijk, dat ook de enige beschermde ruimte is in het Mont-Blancmassief. In een vrij toegankelijke zaal die volledig is opgedragen aan het reservaat, worden vakantiegangers dankzij het decor en de vele animaties op maat van alle leeftijden gesensibiliseerd. In Peisey-Vallandry kunnen vakantiegangers wekelijks de winterse fauna observeren met de rangers van het nationaal park van de Vanoise: gemzen, steenbokken, herten, reeën in hun winterverblijf, lammergieren op hun nest …
Wie de biodiversiteit beter begrijpt en apprecieert, zal haar ook willen beschermen.
Een winter in alle veiligheid
France Montagnes, zijn medeoprichters, aangesloten bedrijven en partners, hebben een didactisch document opgesteld om toekomstige klanten in de bergen te informeren en gerust te stellen over de gezondheidssituatie.
Dit document bevat alle sanitaire veiligheidsmaatregelen in de bergen en vraagt de bezoekers om samen met het personeel van het skigebied deze maatregelen te respecteren en zo ieders gezondheid te beschermen. Dit document wordt aangepast naargelang de evolutie van de situatie. De professionals van de bergen verenigen zich om alle noodzakelijke maatregelen te treffen en zo een kwalitatief verblijf te garanderen en te antwoorden op de vragen van de bezoekers.

De bergen passen zich aan
De Franse bergaccommodaties passen zich dit jaar aan aan de uitzonderlijke situatie met COVID-19 opdat de reizigers hun wintervakantie in alle sereniteit kunnen plannen. Pierre & Vacances biedt bijvoorbeeld een flexibel tarief voor zijn verblijven, met slechts € 1 voorschot en de mogelijkheid om gratis te annuleren. Club Med betaalt je verblijf terug indien dit geannuleerd wordt 45 dagen voor de eerste dag van het verblijf. MMV biedt twee mogelijkheden: een terugbetalingsgarantie die geldig is indien de pandemie een verblijf onmogelijk maakt, of de optie om in te schrijven op de All’assur-verzekering, waarmee je zonder reden kan annuleren voor 5% van het totaalbedrag  (gratis tot 30 september).Tot slot is de annulatie voor VVF gratis tot 1 dag op voorhand indien je kunt bewijzen dat het door COVID-19 komt (bewijsstuk dat je je niet kunt verplaatsen, een medisch attest voor COVID-19 of ten gevolge van lockdownmaatregelen en beperkingen op verplaatsingen die door de overheid worden uitgeroepen).
Ook de skigebieden mobiliseren zich: in Les Menuires in de Savoie wordt een kostenloze terugbetaling gegarandeerd, tot 8 dagen voor aanvang van je verblijf of in het geval van ziekte door Covid 19 of een reisverbod dat door de staat wordt opgelegd. Hetzelfde geldt voor skipassen of lessen die gereserveerd werden bij ESF. In les 2 Alpes en Isère garanderen accommodaties een volledige terugbetaling tot de dag zelf indien er een reisverbod geldt, en een gratis annulering tot 15 dagen voor aanvang van het verblijf voor andere redenen die gelinkt zijn aan Covid 19. In Bonneval sur Arc engageren de eigenaars zich om het verblijf terug te betalen indien de regering een reisverbod oplegt.

De sanitaire situatie verandert snel. We raden je dan ook aan om regelmatig de website van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken te raadplegen om op de hoogte te blijven van de zones waarin je kan reizen.

Foto’s: www.francenews.be