Het coronavirus heeft in Nederland te veel ruimte gekregen om zich opnieuw te verspreiden. Sinds woensdag 14 oktober 2020 22.00 uur gelden nieuwe landelijke maatregelen. In de weken tot 27 oktober beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. De gisteren ingezette verscherping heeft een grote impact op de Friese samenleving en economie, bijvoorbeeld op bedrijven met een café of restaurant, al dan niet met een terras.

Hotels mogen gasten blijven ontvangen voor een overnachting en hen eten en drinken aanbieden in het restaurant. Dat is echter niet toegankelijk voor anderen. Eet- en drinkgelegenheden mogen wel maaltijden en dranken bezorgen en een afhaalbalie inrichten, maar die service is voor exploitanten van restaurants op afgelegen plekken, zoals vele aan vaarwater gelegen zaken op het Friese platteland, geen bron van inkomsten. Die kunnen geen kant op.

De Merk in Workum
De gedeeltelijke lockdown was voor Albert Hendriks als vervoerder van koffers en fietsen van onderweg zijnde Elfstedenfietsers en –wandelaars (hotelgasten van Friesland Holland Travel Service) al op de eerste dag goed voelbaar en zichtbaar.
“Iedere dag rij ik langs het oude marktplein De Merk in Workum, één van de elf Friese steden. De Merk is al jaren een van de drukste terrassen van Friesland, maar gisteren, 15 oktober 2020, rond het middaguur, helemaal leeg. Daar word je niet vrolijk van.”

Grote schade
Hendriks, ook directeur van het bureau voor toerisme van Fryslân: “Friese horecabedrijven dachten tot voor kort de grote schade die ze voor 1 juni opliepen, in te kunnen halen met een goede zomer en een mooi najaar, met als kers op de taart de herfstvakantie. De maanden juni, juli, augustus en september waren bovengemiddeld goed voor de Friese gastvrijheidssector — bijna overal een topbezetting — maar de ‘lockdown light’ gooit nu echter roet in het eten.”

Foto: De Merk in Workum, één van de grootste en drukste pleinterrassen van Friesland, is leeg op de eerste dag van de tweede lockdown-periode, donderdag 15 oktober 2020 (www.friesnieuws.nl)