December staat stilaan voor de deur. Het wordt uiteraard een bijzondere feestmaand. Slechts een kleine minderheid van de deelnemers aan de Grote Coronastudie zegt tijdens de eindejaarsperiode op reis te willen trekken, maar behoorlijk wat mensen zien het niet zitten de eindejaarsfeesten in de eigen bubbel te vieren.

De Grote Coronastudie, een initiatief van UAntwerpen, met medewerking van UHasselt, KU Leuven, ULB en een financieel duwtje van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO), was dinsdag aan de 24ste editie toe. De grootschalige enquête wordt nog steeds massaal ingevuld: iets meer dan 26 000 mensen maakten er even tijd voor, opnieuw een stijging tegenover de vorige golf.

De wetenschappers achter de bevraging bogen zich voor een eerste analyse over de enorme hoeveelheid data. Enkele relevante vaststellingen:

–         December is feestmaand, maar zal anno 2020 niet verlopen zoals gewoonlijk. De Grote Coronastudie vroeg de deelnemers of ze er zich aan zouden houden – indien het wordt opgelegd – de feestdagen te vieren met het gezin en één knuffelcontact, een mogelijk scenario. 86% zegt dat te zullen doen met sinterklaas. Met oudjaar wil 75% zich eraan houden, met kerst 68%. Opvallend: voor kerst zegt 40,8% van de jongeren (18-35 jaar) dat ze zich er niet aan zullen houden. Binnen deze categorie van jongeren doen de studenten het wel opvallend beter, met 29,4% die zegt de richtlijn niet te zullen volgen.
–         De grote meerderheid van de deelnemers heeft geen vakantieplannen in de eindejaarsperiode. 79,9% zegt geen reis te zullen maken, 6,1% wil op reis in België, 5,6% wil toch naar het buitenland, indien mogelijk. 8,5% weet het nog niet.

–         Vandaag is nog onduidelijk of de winkels in de eindejaarsperiode fysiek geopend zullen zijn. Kunnen shoppen in levenden lijve is voor 6,1% uitermate belangrijk, voor 9,7% zeer belangrijk en voor 22,4% redelijk belangrijk. Vooral mensen die het financieel moeilijker hebben, vinden het belangrijk fysiek te kunnen gaan winkelen.
–         78% van de respondenten zal zich waarschijnlijk of zeker laten vaccineren. De deelnemers die twijfelen of zeker geen vaccin willen, geven aan dat volgens hen de veiligheid onvoldoende gegarandeerd is en dat het vaccin te snel ontwikkeld is om goed te kunnen zijn. Heel wat mensen zeggen ook dat ze zich pas willen laten vaccineren als voldoende andere mensen dat al lieten doen.

–         Van de deelnemers die in de gezondheidssector werken, zegt 7,2% overwogen te hebben een job in een andere sector te gaan zoeken. Bij de respondenten die in het onderwijs werken, ligt dat cijfer op 4,7%.

Neem zeker ook een kijkje op https://corona-studie.shinyapps.io/corona-studie/, een werkstuk van Jonas Crèvecoeur. Je vindt er een uitgebreid overzicht van de resultaten en grafieken die de studie tot nu heeft opgeleverd.

De Grote Coronastudie wordt om de twee weken georganiseerd. Op dinsdag 1 december kan ze dus opnieuw in vier talen worden ingevuld, en dat weer tussen 10 en 22 uur.

www.corona-studie.be / www.etude-corona.be / www.corona-study.be / www.corona-befragung.be.

Afbeeldingen: www.uantwerpen.be