Kalkoen met kastanjes, gans, kapoen, kerststronk, oesters uit de Marennes … sommige delicatessen zijn gewoon een vaste waarde op de Franse kersttafel. De beste feestrecepten, per regio … aan tafel!
Als voorgerecht kiezen we …
Zeevruchten natuurlijk! Gebakken sint-jakobsvruchten met champagne, gemarineerde langoustines, kreeft … Hét grote succesnummer blijft natuurlijk de welbekende schelp die je alleen eet in maanden met een r (dat beweerde Louis XVI!). Puur natuur, met een snippertje sjalot en/of citroenzeste … oesters behoren tot de zoute zeepleziertjes die helemaal in de smaak vallen op kerstavond. Beste plaatsen voor oesters: Cancale en Aven-Belon (Bretagne), Cap Ferret (Bordeaux), Chez Léon in de Halles Bocuse in Lyon, en uiteraard ook de beroemde oesters van Marennes en Oléron (Nouvelle-Aquitaine). Voor avonturiers bestaan er verfijndere, “frenchy” recepten: oesters in gelei met waterkers, op z’n Parijs, met amandelen en, voor fijnproevers, met champagnesabayon en kaviaar.

Als hoofdgerecht kiezen we …
vooral gevogelte De jaren gaan voorbij, maar gevogelte blijft met kerst de nummer één. Ja, in 2018 stelen kalkoen met kastanjes, gevulde kapoen en gevulde gans nog altijd de show op tafel. Maar in deze top 3 valt er één extra op de laatste jaren: de kapoen of “een aristocratisch kippetje”. De kapoen is een haan gecastreerd op 63 dagen. In Frankrijk is hij bekend sinds de middeleeuwen. Hij wordt beschouwd als de keur onder het kippenvlees en krijgt een voorkeursbehandeling en luxemenu tot hij 140 dagen oud is. Daarna is hij een lekkernij op je bord.
Beste kapoenkwekers: Bresse, Auvergne-Rhône-Alpes, Bourgogne-Franche-Comté en Nouvelle-Aquitaine.
Op kaasschotels …
We kiezen eerst voor de zachte bûchette de Banon, een Provençaalse specialiteit van geitenmelk. Daar voegen we een topper aan toe: een heerlijke Normandischecamembert, afkomstig uit de Calvadosstreek. Voor truffelfans grijpen we naar de brie de Meaux AOP met rauwe melk en truffel. Lekker geurig en zacht. Een roquefort met vijgen en noten, waarvoor iedereen valt, mag nooit ontbreken. En vergeet de traditionele chabichou niet, een geitenkaas waarin fruitige aroma’s opduiken.
Als digestief …
Natuurlijk kiezen we voor een traditioneel borreltje calvados tussen de kaas en het dessert. Kwestie van zachtjes plaats te maken alvorens de gastronomische marathon uit te lopen met iets zoets. De bekende calvados (de naam verwijst naar het Normandische departement) is een sterkedrank gedistilleerd uit appel- of perencider. Tip: je kunt beter gerijpte calvados drinken (minimaal 3 jaar oud).
Neem je nog een dessertje?
Honger heb je niet echt meer, maar iets zoets kan er nog wel bij. Je haalt eens diep adem en valt dan moedig aan op de laatste, zoete lekkernij van de maaltijd. Overal in Frankrijk wordt natuurlijk de traditionele kerststronk geserveerd, als taart of ijstaart, maar ook heerlijke peperkoek in de Vogezen, Bretoense zandkoekjes, Kougelhopf in de Elzas, rissoles in de Savoye en de “13 lekkernijen” in de Provence. Bij die lekkernijen: gekonfijt fruit, vers fruit, de pompe à huile (kleine brioche met oranjebloesemwater), gedroogd fruit, citrusvruchten, kweeperengelei, nougat uit Montélimar en mendiants (chocoladeschijfjes met gedroogd fruit).
Foto’s: Atout France / © Pixabay CC / Nathalie Baetens / Unsplash Juliette F

Atout France
België en Luxemburg
info.be@france.fr – be.france.fr/nl