Sinds 1938 worden in de ateliers van Armor-Lux in Quimper, in het zuiden van Bretagne, de bekende blauw-wit gestreepte zeemanstruien gemaakt die zijn uitgegroeid tot een icoon van de Franse kledingstijl, van Coco Chanel tot Jean-Paul Gaultier. Hieronder lees je wat er allemaal komt kijken bij het maken van de ‘marinières’, zoals de truien in het Frans heten.

De traditionele truien van Armor-Lux hebben een blauwe ondergrond met witte strepen, of juist andersom, net als bij de Franse marine. Ze worden met zorg gemaakt door de ervaren textielwerksters van Armor-Lux in de ateliers in Quimper.

Klossen katoen en breimachines
De klossen met katoengaren worden afgeleverd in het weefatelier dat uitkijkt op de rivier de Odet. Daar staan een stuk of 100 ronde weefgetouwen waarop de tricotstof voor de truien wordt geweven. Het is prachtig om te zien hoe de machines telkens van klos wisselen om de beroemde streepjes te breien. Nu eens rood, dan weer blauw, in jersey, ribtricot of interlock, allemaal even zacht en elastisch. Dit in combinatie met de gelijkmatige steken en de goede kwaliteit katoen garandeert de topkwaliteit van de truien van Armor-Lux.

Het verfbad
Armor-Lux heeft een eigen verfatelier waar de stoomwolken soms tot aan het plafond stijgen! In enorme kuipen worden de stoffen net zo lang gewassen en gespoeld tot de kleuren goed hechten. De producten die hiervoor worden gebruikt, zijn allemaal milieuverantwoord en getest op allergieën. Dit resulteert in zachte, kleurvaste stoffen die niet uitlubberen en ook niet krimpen, hoe vaak ze ook worden gewassen!

Als de grote rollen stof naar het confectieatelier worden gebracht, kunnen de naaisters aan de slag! De stof wordt op lange tafels uitgespreid voor het uittekenen van de pasvormen. De contouren van de patronen worden met krijt handmatig aangebracht. Dat gaat niet altijd even makkelijk op dat elastische tricot. En het moet heel zorgvuldig gebeuren. De strepen mogen niet scheeftrekken en moeten perfect op elkaar aansluiten.

De lappen stof worden in strakke lagen op elkaar gelegd, tot aan 32 voor de mouwen, en daarna eindeloos rechtgetrokken totdat alle strepen precies op elkaar liggen. Dan pas kan het snijden beginnen. Alles gebeurt met de hand om de naden zo perfect mogelijk op elkaar te laten aansluiten.

Na het snijden gaan de stukken stof van de ene naaister naar de andere om te worden afgespeld, omgezoomd en gestikt. Het naaien van één trui kost gemiddeld 20 minuten.

Een wereldmerk
Een miljoen truien met het merk Armor-Lux komen jaarlijks uit de Bretonse ateliers en gaan de hele wereld over. Van de VS tot Japan vinden de Franse streepjestruien gretig aftrek, in talloze kleurencombinaties en streepjespatronen, maar steevast met de volgende kenmerken: boothals, rechte snit, lange mouwen. Een klassieker die nooit gaat vervelen.

Voor iedereen een schipperstrui
De Lesconil voor vrouwen en de Amiral voor mannen (die trouwens ook zeer populair is bij de dames!) zijn de twee best verkochte items van Armor-Lux. Hoeveel streepjestruien heb jij in je kast hangen?

Tekst & foto’s:  Pascale Filliâtre / Andia / www.armor-lux.fr