Vlaanderen bezit ontelbare sporen van oorlogen, daarvoor moet je niet noodzakelijk door de Westhoek trekken. Tussen de huizen in Roeselare, in een doodgewone straat, vind je deze Duitse bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Hij werd in 1943 gebouwd door de ‘Organisation Todt’ als communicatiecentrale op de internationale kabelverbinding London – De Panne – Diksmuide – Roeselare – Gent – Brussel – Aken – Berlijn.
Samen met de naastliggende directeurswoningis hij sedert 20-02-2002 een beschermd monument.
Wat had de Organisation Todt te maken met een telefoonverbinding Van Engeland naar Berlijn via De Panne en Roeselare?

Over de achtergrond 
John Watkins Brett (1805-1863) was een Britse telegraaf-ingenieur die bekend staat als de uitvinder van onderwaterkabels. In 1847 verkreeg hij van de Franse koning Louis-Philippe de vergunning om een telegraafverbinding aan te leggen tussen Engeland en Frankrijk.
In 1850-1851 legde Submarine Telegraph Company een eerste kabel tussen Dover en Cap Gris Nez.  Die begaf het al snel, en in 1851 werd een nieuwe gelegd die het wel uithield. Dat was de eerste succesvolle onderzeese telegraafverbinding ter wereld.
De Submarine Telegraph Company zag het groot en was opgericht om verbindingen (in het meervoud) naar het continent aan te leggen. In 1853 werd een eerste verbinding naar België getrokken, van St. Margaret’s Bay nabij Dover naar Middelkerke.
In 1866 werd ook door de Submarine Telegraph Company een onderzeese kabel aangelegd tussen South Foreland (Engeland) en De Panne. Deze kabel was vervaardigd door de Telegraph Construction & Maintenance Company, met in onderaanbesteding de  W.T. Henley’s Telegraph Works Co

Een onderzeese telefoonkabel werd in 1902 door Siemens Brothers aangelegd tussen De Panne en St Margarets Bay, England, en van daaruit naar Londen. In 1926 kwam er vanuit De Panne een tweede verbinding naar Dumpton Gap (Engeland), die in 1930 verdubbeld werd. De uitbating gebeurde door de Britse General Post Office (GPO).
In 1930 legde de “Italcable Servizi Cablografici Radioelettrici” (voorheen “Compania Italiana dei Cavi Telegrafici Sottomarini”) ook vanuit De Panne een telegraafkabel voor een verbinding tussen Antwerpen en Lissabon.

Tijdens de eerste wereldoorlog was de kabel naar Engeland van strategisch belang, en ook tijdens de tweede wereldoorlog werd hij – tot de terugtocht – ijverig gebruikt door het Britse opperbevel. Tijdens de Duitse bezetting was de connectie naar Engeland hoogstwaarschijnlijk afgesloten, die naar Lissabon bleef naar verluid in dienst.
Over deze onderzeese telegraaf- en telefoonverbindingen vanaf onze kust konden we geen ‘binnenlandse’ studies vinden – slechts in een aantal Engelse publicaties wordt er naar verwezen. Wie wil zich er eens in vastbijten ??

Foto: www.onroerenderfgoed.be