Kitty overleefde samen met haar grootmoeder de oorlog dankzij een briefkaart. Historicus Cyril Rubens vond nog een overlevende terug en schreef er een boek over.

Op 25 januari 1941 werden 43 Joden door de Duitse bezetter gedeporteerd naar het kleine dorp Zelem.

1941, Maria Willems is 16 jaar en woont aan het stationspleintje in Zelem haar vader was er onderstationschef. Ze herinnert zich nog goed de avond van 25 januari 1941. Haar vader heeft haar gevraagd te komen helpen aan het station. Er worden vluchtelingen verwacht die met een speciale trein zullen arriveren.

Het is misschien wel al tien uur wanneer de trein aankomt, er stappen heel wat vluchtelingen uit, ze zijn gewoon gekleed zoals iedereen. Maria helpt de koffer uit de trein dragen tot op het pleintje van het station. Van daar gaan de mensen te voet verder, in groep. Waar naartoe? Dat wordt haar niet verteld.

uit de inleiding van het boek

Wenen, 13 maart 1938. De Anschluss van Oostenrijk is een feit. Kitty Haber ziet hoe joodse vrouwen en mannen gedwongen worden om straten te schrobben met handborstels. Joden worden verdreven uit hun appartementen, inboedels worden op straat gegooid. Het leven van de familie Haber is in gevaar. Antwerpen, december 1938. Samuel Haber, vader van Kitty, komt veilig aan in Antwerpen, twee maanden later volgen Kitty en haar broer. Antwerpen, 17 april 1939. Het dode lichaam van Kitty’s moeder wordt neergelegd in de trappenhal van een huis in de Kievietstraat waar haar man op een kamer woont. Ze werd doodgeschoten door een overijverige Nederlandse grenswacht toen ze via mensensmokkelaars naar België probeerde te ontkomen. Haar broer Erwin vertrekt in 1941 nietsvermoedend met het eerste transport uit de Dossinkazerne naar Polen. Hij werpt twee briefjes uit de trein die als bij wonder de familie bereiken. Zijn laatste teken van leven. De vader komt om in het concentratiekamp van Madjanek in 1943. Kitty zelf overleeft de oorlog, dankzij een briefkaart …

De auteur:

Cyril Rubens is historicus. Hij is met pensioen, maar niet op rust. Vanuit zijn interesse voor de lokale geschiedenis in Zelem stootte hij op het gedwongen en vandaag veelal vergeten verblijf van tientallen Joodse families in tientallen Limburgse gemeenten in 1940-1941. Zijn zoektocht in vaak ongeopende archieven en naar de laatste getuigen van deze geschiedenis geeft een unieke, menselijke inkijk in de Holocaust. Het verhaal van Kitty Haber blijft actueel, nu oorlogsvluchtelingen ook vandaag nog bij ons beschutting zoeken.

ISBN: 978 9059 088 641

Prijs: 24,99€

Uitgever: Davidsfonds