Op 3 oktober 2021 is het 150 jaar geleden dat schrijver Stijn Streuvels werd geboren. Voor het Letterenhuis is dit de aanleiding om het dubbeltalent Streuvels in de kijker te zetten. Met de expo Oogen die kijken toont het Letterenhuis dat Streuvels niet alleen een getalenteerd, gewaardeerd en gevierd schrijver was, maar ook een begenadigd fotograaf.
Het Letterenhuis brengt met de tentoonstelling Oogen die kijken de relatie tussen het literaire en het fotografische werk van Stijn Streuvels (1871-1969) voor het voetlicht. De curatoren Arne De Winde en Lieven Van Speybroeck zetten een spannend samenspel tussen Streuvels’ fotografie en zijn literaire werk op, waardoor er een nieuwe kijk op beide werkvelden van de schrijver ontstaat. De bezoeker maakt kennis met een grote selectie foto’s uit het Streuvelsarchief.

“De expo nodigt de bezoeker uit om verbanden te leggen tussen de beelden en teksten van Streuvels en zo de nauwe samenhang te ontdekken tussen zijn literair schrijven en zijn fotografisch capteren.”
– Nabilla Ait Daoud, schepen voor cultuur stad Antwerpen.

Minder bekende kant van Streuvels
Streuvels was een rigoureus observator van het alledaagse. Dat zijn priemende blik ook een neerslag vond in fotografisch werk is minder bekend. Naast een omvangrijk oeuvre van tientallen romans, novelles en verhalen omvat Streuvels’ archief ook een opzienbarende collectie van duizenden foto’s.
“Met Oogen die kijken toont het Letterenhuis voor het eerst een selectie uit het unieke fotoarchief van Streuvels. De collectie telt enkele duizenden negatieven en afdrukken. Dit fotoarchief is uniek, alleen al omdat het een levensloop en een tijdperk van bijna een eeuw documenteert, maar tevens omdat het laat zien hoe Streuvels precies kijkt.”
– Nele Hendrickx, directeur van het Letterenhuis.

Door de ogen van Streuvels
In de expo laten de curatoren Arne De Winde en Lieven Van Speybroek de bezoeker de eigenzinnige blikrichtingen van Streuvels volgen. Wat opvalt in de foto’s is dat Streuvels’ ogen steeds worden getrokken naar dezelfde ‘omstaande dingen’, zoals hij ze zelf noemde. Het gaat daarbij om bustes en paden, plekken en processies, dieren en vooral mensen. Niet het minst focust hij zich op zijn familie en zichzelf, waardoor de fotografische collectie een bijzonder intieme inkijk in zijn leven biedt.

“Als de expo iets wil tonen, dan is het wel dat Streuvels een speelvogel was. Wat uit de foto’s spreekt, is het plezier van het kijken. En van het klooien. De camera is Streuvels’ speeltuig, waarmee hij schalks en spitsvondig omspringt.”
– Arne De Winde en Lieven Van Speybroeck, curatoren van de expo Oogen die kijken.

Ook trok Streuvels erop uit en was de camera zijn manier om het ‘andere’ vast te leggen. Van groot belang is Streuvels’ Palestinareis in 1935. De expo besteedt bijzondere aandacht aan deze rondreis in het Middellandse Zeegebied, waarin Streuvels’ manier van kijken op de proef werd gesteld. Ook hier laat de expositie zien hoe zijn ogen toch steeds weer naar dezelfde elementen getrokken worden, en hoe hij die in steeds weer nieuwe constellaties vastlegt.

Praktisch
Oogen die kijken. Een blik in het fotografisch archief van Stijn Streuvels
Expo in het Letterenhuis, Minderbroedersstraat 22, 2000 Antwerpen
2 oktober tot 31 december 2021, open donderdag tot zondag, 10 tot 17 uur.
Meer info op www.letterenhuis.be/oogen-die-kijken

Foto: www.letterenhuis.be / www.antwerpen.be