Vanuit haar missie #LETSLIVECLEAN, organiseert schoonmaakpionier Ecover dit jaar een aantal inspirerende Plastic Talks. Het doel van deze events is het debat rondom de plasticproblematiek aan te wakkeren om zo mensen te betrekken, motiveren, maar vóóral te inspireren om op een andere manier met hun plasticverbruik om te gaan. Tijdens de Talks creëert Ecover een podium voor changemakers zoals Sebastiaan De Neuborg van W.R.Yuma, schrijver Anne Drake en Stan Verstraete van challengerbrand Canjottobags. Zij delen hun inzichten, motivatie én hoe je je plastic voetafdruk kan verminderen. De kick-off van de Plastic Talks is gepland op zondag 24 maart in Zeebrugge, tijdens de Eneco Clean Beach Cup, bij Beachclub Icarus. Durf jij de strijd aan?  

Dat Ecover haar voortrekkersrol op het gebied van plastic recycling serieus neemt, bleek eind vorig jaar uit de oprichting van de Statiegeld Store. Gedurende drie dagen kon heel België in deze tijdelijke store plastic PET-flessen inleveren in ruil voor één symbolische euro. Hiermee introduceerde de schoonmaakpionier het eerste statiegeldsysteem in België. Het doel? Mensen de waarde van plastic in te laten zien én het debat rondom de implementatie van een statiegeldsysteem een duwtje in de rug te geven. En met succes. Ruim 7.000 flessen werden ingeleverd, 3.000 bezoekers kwamen langs in de Store en er werden naar aanleiding van het initiatief zelfs Kamervragen over statiegeld gesteld. Kortom, het debat is officieel geopend. De logische vervolgstap hierop zijn de Plastic Talks.  
Ecover is sinds haar start in 1979 een pionier in hart en nieren. Onder het motto ‘let’s live clean’ voert het schoonmaakmerk een rebelse strijd tegen wegwerpplastic. Onderdeel van deze strijd is om samen te blijven zoeken naar oplossingen om onze enorme afhankelijkheid van plastic te minimaliseren en om zoveel mogelijk mensen bewust te maken van de waarde van plastic. Tijdens de Eneco Beach Clean Cup  start op 24 maart a.s. in Zeebrugge  de allereerste editie van Plastic Talks. Wat kun je verwachten? Een open debat over de plasticproblematiek en inspiratie over hoe jij je plastic voetafdruk kunt verkleinen. Wat is de rol van de overheid als het op oplossingen neerkomt? Helpt statiegeld? En wat kan jij doen in je dagelijks leven om plastic waste zoveel mogelijk tegen te gaan? Benieuwd hoe jij het verschil kan maken? Be there! 

Ontmoet alvast onze thought leaders met wie we in gesprek gaan: 
Tiany Kiriloff: een van de populairste influencers van ons land wordt moderator tijdens de Plastic Talk. Haar job als styliste, blogster en presentatrice geeft haar een luide stem in de lifestylewereld en om het goede voorbeeld te geven, doet ze geregeld beach clean ups met haar gezin.  
Sebastiaan De Neuborg: als ambassadeur voor de circulaire economie redt hij met zijn Antwerpse start-up PET-flessen, koelkasten en auto-dashboards van de vuilnisbelt om ze te transformeren tot hippe zonnebrillen. Zijn merk W.R.YUMA is een prachtige realisatie van die circulaire gedachte. 
Anne Drake:veertien jaar lang verdienden Anne en haar man de kost in de plastic industrie. Dat is nu voltooid verleden tijd, want zij gaf haar job op om zich volledig te kunnen storten op het ecologische verhaal. Zij schreef het boek Ecologie op hoge hakken, over hoe je leven te verduurzamen. 
Stan Verstraete: met Canjotto Bags maakt hij trendy en hippe tassen uit gerecycleerde zeilen van schepen. Toen ze zelf het zeil van hun schip Canjotto moesten vervangen, kwamen ze op het idee het zeil te herwerken naar een tas. Nu gebeurt de productie bij zeilmakers in Oostende, Blankenberge en Brugge. De lederen handvaten maakt Stan volledig zelf. Een prachtig voorbeeld van upcycling!
Tom Domen: is innovatiemanager bij Ecover en weet als geen ander wat er nodig is om een plastic revolutie in gang te zetten. Volgens hem moeten we op een totaal andere manier naar plastic kijken en buiten de lijntjes leren denken. 

Om het statement kracht bij te zetten worden de Plastic Talks gehouden aan een discussietafel die onder andere is gemaakt van de ingezamelde PET-flessen van de Statiegeld Store. De tafel is ontworpen door Social Product Desginers Luuk Wiehink en Klaas Kuiken. Als Social Product Designers én uitvinders maakt het duo tafels, lampen en kasten uit gerecycleerde grondstoffen, waarbij de PET scherven en de techniek van het gieten van de bladen goed zichtbaar blijft. Hierdoor is de tafel niet alleen een kunstwerk op zich maar is het maakproces ook een onderdeel van het eindproduct.  
Nadien trekken we samen het strand op om, als echte strandstrijders, afval te verzamelen tijdens de Eneco Beach Clean Cup. We recycleren alles en we zorgen ervoor dat het strand er weer piekfijn uitziet. 
Waar: Beachclub Icarus Zeebrugge
Wanneer: 24 maart 2019 – 12.00 uur
Aanmelden: Gratis tickets op via www.eventbrite.be te verkrijgen. Er zijn een beperkt aantal plaatsen.

Foto’s: Blyde Benelux.