Op donderdag 15 juni 2017 werd ‘Les mains libres’ of ‘De handen vrij’, een nieuwe documentaire over Frans Masereel, vertoond in Studio Skoop. De reacties waren unaniem erg lovend. De documentaire is nu verkrijgbaar op dvd.
Jérôme Laffont, een jonge Franse regisseur die in Brussel woont, slaagt erin zijn publiek van het begin tot het einde te boeien. Op een vrij directe manier gaat hij een imaginair gesprek aan met Masereel. Hij veegt daarbij zijn voeten aan de hedendaagse regels van de documentaire, opgelegd door televisie en zogezegd tegemoetkomend aan de wensen van het publiek. De film is lang voor een documentaire, het ritme is traag en de montage allesbehalve flitsend. De kijker krijgt rustig de tijd om het werk van Masereel te bekijken, niet gestuurd door de camera of door de montage. Hieruit blijkt een groot respect van Laffont voor zowel Masereel als voor de kijker.
De interviews zijn stuk voor stuk erg boeiend en de keuze van de geïnterviewden – Laffont trekt met de beeldroman ‘Le soleil’ bijvoorbeeld naar straatarme zigeuners in Noord-Frankrijk – niet altijd voor de hand liggend. Uiteraard zijn ook de houtblokken, sedert enkele jaren het trotse bezit van Amsab-ISG, prominent aanwezig.
Het resultaat is een warme, poëtische, ontroerende film die doordringt tot de kern van Masereels werk.
De film werd ook uitgebracht op dvd en is verkrijgbaar via orders@amsab.be aan € 15 (excl. verzendkosten)
Foto: still uit de film