Dutch Diamond Technologies (DD) heeft ‘s werelds eerste ring ontworpen die volledig is gemaakt van een in een laboratorium gekweekte diamant. ‘Project D’, DD’s naam voor de ring, duurde een jaar om te produceren en werd gemaakt ter ere van het 10-jarig jubileum van het bedrijf. Voor het beoordelen van dit unieke sieraad wendde DD zich tot HRD Antwerpen, de toonaangevende autoriteit van Europa op het gebied van diamant.
De ‘Project D’-ring is gemaakt van een groot stuk 155 karaat ruwe CVD-lab-gegroeide diamant, die met lasersnijden en traditionele technieken is gepolijst tot een ring met 133 facetten, in vergelijking met 57 voor een standaard briljant slijpsel. De ring heeft een totaal gewicht van 3865 karaat. Het was pas in 2017 dat het technisch mogelijk werd om groot genoege monokristallijne, in een lab gegroeide diamantplaten te laten groeien.
Dit is niet de eerste ring die gemaakt moet worden van een enkele diamant. In 2011 onthulde Shawish, de Zwitserse juwelier, ‘s werelds eerste draagbare ring gemaakt van een enkel kristal van natuurlijke diamant. Bovendien is er nog een door een lab gegroeide ‘all diamond’-ring, genaamd (RED), bedacht door de Diamond Foundry, maar voor zover we weten is de productiefase nog niet begonnen. “Voor ons tienjarig bestaan wilden we iets moois creëren dat onze innovatieve en hoogtechnologische technieken zou benadrukken”, zegt Ton Janssen, CEO van Dutch Diamond Technologies. “Ik denk dat we meer dan geslaagd zijn met de eenmalige ‘Project D’-ring. Het is een echte “Europese” ring: gekweekt in Duitsland, gekapt in Nederland en beoordeeld door HRD Antwerpen in België. HRD Antwerpen heeft een welverdiende reputatie voor het leveren van een perfect beoordelingssysteem dankzij hun geavanceerde apparatuur en toegewijd team. ”
De kwaliteit en het karaatgewicht van CVD-synthetische diamanten is de afgelopen tien jaar drastisch toegenomen, waarbij het tot 5 weken kan duren om een diamantplaat van deze uitzonderlijke grootte in een laboratorium te laten groeien. Het kweken van een diamant met het CVD-proces vereist een verwarmd mengsel van koolwaterstofgas en waterstof in een vacuümkamer bij zeer lage druk en verhoogde temperaturen (900-1200 °).
“DD is misschien relatief nieuw om diamanten te snijden voor de juwelenmarkt”, zegt Michel Janssens, CEO van HRD Antwerpen, “maar ze hebben een indrukwekkende ring gecreëerd voor hun 10-jarig jubileum. Het uitstekende knip- en polijstwerk heeft geresulteerd in een schitterende lichtreflectie die de schoonheid van de ring benadrukt. ”
HRD Antwerp heeft de ring grondig geanalyseerd en de volgende indelingsresultaten opgeleverd: Helderheid VVS2, Kleur E, Fluorescentie NIL, Pools Zeer goed en Symmetrie Uitstekend. Een in een laboratorium gekweekt rapport voor het sorteren van diamanten is gemakkelijk te onderscheiden van een rapport van natuurlijke diamantindeling door de groene kleurafdekking.

Over Dutch Diamond Technologies
DD Technologies heeft vele jaren ervaring op het gebied van high-tech toepassingen van diamanten. DD Technologies gebruikt zowel in het laboratorium gekweekte diamanten als natuurlijke diamanten om diamantbollen, optische vensters, gereedschappen voor intra-oculaire implantaten en een breed scala aan onderzoeksgerelateerde diamantgereedschappen te snijden. Het bedrijf, gevestigd in Cuijk in Nederland, staat er om bekend om op maat gemaakte diamantproducten te maken en het volledige productieproces wordt in eigen huis afgehandeld.

Foto: www.hrdantwerp.com