Wil je even weg van alles, dan is een bijzonder uitstapje naar Dursey Island echt iets voor jou…

Idyllisch eiland
Voorbij een woelige zee-engte aan de punt van het Beara Peninsula ligt Dursey Island. Dursey is het meest westelijke van de bewoonde eilanden van county Cork. Het is bezaaid met historische overblijfselen: een ruïne van een kerk, waarvan wordt beweerd dat hij is gesticht door de monniken van Skellig Michael, een seintoren uit de Napoleontische tijd en een kasteel gebouwd door O’Sullivan Beara. Om het eiland te bereiken is je vervoersmiddel de Dursey Island Cable Car…

Kabelbaanverhalen
Oh ja, de kabelbaan… Het lijkt misschien vreemd, maar dit hardwerkende ding is het enige in zijn soort in Ierland. Spring in de stalen capsule in Ballaghboy, hoor de klik van de houten deur bij het sluiten en leun achterover terwijl je 250 meter boven de Atlantische Oceaan wordt vervoerd. Kijk of je dolfijnen kun zien in de blauwe diepte onder je.

De kabelbaan van Dursey Island bespaart de eilandbewoners de gevaarlijke oversteek van de zeestraat en het bewijst een ontzettend praktische oplossing te zijn. Hij vervoert toeristen, eilandbewoners en proviand, honden en schapen. Stukjes hooi steken uit de zitting. Het lijkt een beetje op een plezierritje op de kermis van Coney Island dat eindigt in een Iers fantasy-landschap – maar mocht de tijd of zin je ontbreken dan heb je ook geweldige uitzichten op het Beara Peninsula. Hoe dan ook, de vergezichten zullen voor altijd in je geheugen gegrift zijn.

Dursey Island in West Cork in the South West of Ireland

Wandelen in de wildernis
Bezoekers kunnen een luswandeling van 9 km maken, langs Atlantische zeelandschappen, ruwe kliffen en een bonte schakering van velden, sloten en stapelmuurtjes. Kaal, verlaten en klein; hier vind je geen toeterende auto’s of gehaaste forenzen. De soundtrack van Dursey bestaat uit golven, wind en de roep van talrijke zeevogels. Dit is wat je noemt er volledig tussenuit zijn. De enige deadline die je hier moet halen is die van de kabelbaan die je terugbrengt naar het vasteland, met dat aangename gevoel van zout op je lippen.

Geografische coördinaten: Breedte 51,6000; lengte 10,2000.

Foto’s: www.ireland.com