De grootste werf van Antwerpen gaat de laatste fase van afwerking in. Nieuwsgierigen kunnen de Noorderlijnwerf en de archeologische Kipdorpsite zelf ontdekken op zondag 16 juni tussen 10 en 17 uur. Bezoekers trekken het best stevige schoenen aan. Alle praktische info staat op www.noorderlijn.be.
De werken aan de Noorderlijn zitten stilaan in de eindfase. Dit najaar gaat premetrostation Opera weer open voor reizigers. Vanaf dan spoort tram 1 van P+R Luchtbal over de Leien en het Operaplein naar het Vlinderpaleis. Ook de tram naar het Havenhuis begint dit najaar te rijden.
 
Dit weekend vinden in Vlaanderen de Archeologiedagen plaats, een initiatief van Forum Vlaamse Archeologie en de Vlaamse Provincies. De Noorderlijn grijpt de Archeologiedagen aan om de werf nog één keer open te stellen voor het grote publiek op zondag 16 juni. Ook voor archeologieliefhebbers staat er iets op het programma. Zij krijgen de kans om te kijken hoe de monumentale stadsmuur, de Kipdorpbrug en het bastion werden geïntegreerd in het tunnelcomplex. Archeologen zijn ter plaatse om meer uitleg te geven over het restauratiewerk en de laatste stappen die gezet zullen worden.
 
Burgemeester Bart De Wever: “Wie zondag de tunnel instapt, komt al meteen restanten van de Kipdorpbrug tegen. Vervolgens brengt de autotunnel bezoekers onder

opgravingen middeleeuwse Kipdorppoort

het Operaplein langs de zwevende wegen naar de indrukwekkende lichtput. Daar heb je een mooi zicht op hoe het station nu precies in elkaar zit. Via de parking op -2 wandel je langs de tweede tunnelkoker die volledig geflankeerd is door de historische stadsomwalling. Deze werd heropgebouwd met originele stenen en stukken die gerecupereerd werden van de stadsmuur toen deze afgebroken werd om het dak van de parking te kunnen bouwen. Tot slot kunnen bezoekers onder de indrukwekkende Kipdorpbrug staan.  Na de ingebruikname van de tunnels wordt dit een nooduitgang, dus zondag is er een unieke kans voor alle Antwerpenaren om de hele site van de Kipdorpbrug te ontdekken.”
 
“Dit najaar leveren we enkele belangrijke delen van de Noorderlijn op. Station Opera gaat weer open voor reizigers en lijn 1 zal over het Operaplein sporen. De volgende keer dat je door de parking loopt of in de lichtput afdaalt, is alles afgewerkt. Zondag is dus een unieke kans om de werf nog eens te bezoeken”, licht schepen voor mobiliteit Koen Kennis toe.
 
Praktisch
De werf is vrij te bezoeken tussen 10 en 17 uur. De ingang ligt tussen de Franklin Rooseveltplaats en de Violierstraat. Er is in fietsenparking op de site voorzien. Op voorhand inschrijven is niet nodig.
Ook al zit de werf in de afwerkingsfase, toch zijn stevige en gesloten schoenen noodzakelijk.
De werfzone wordt maximaal toegankelijk gemaakt, maar om veiligheidsredenen zijn kinderwagens en rolstoelen niet toegelaten.
 
Meer info staat op www.noorderlijn.be. 

Foto’s: Frederik Beyens / www.antwerpen.be