Geschiedenis- en cultuurliefhebbers stippen het best dinsdagavond 19 maart aan in hun agenda: dan vinden er in heel Vlaanderen en Brussel geschiedenisactiviteiten rond meesterschap plaats. Op veel plaatsen staan Vlaamse Meesters uit de schilderkunst in de schijnwerpers, maar ook andere vormen van meesterschap komen aan bod tijdens de 17de Nacht van de Geschiedenis. Zo’n 200 Davidsfonds afdelingen doen mee.
Op dinsdag 19 maart is het zover: tientallen Davidsfonds afdelingen organiseren dan hun beste geschiedenisactiviteit. Zo realiseren ze samen een van de grootste historische evenementen van Vlaanderen: De Nacht van de Geschiedenis. Het thema van de 17de editie is meesterschap, wat op heel veel uiteenlopende manieren wordt ingevuld. Op veel plaatsen staan Vlaamse Meesters uit de schilderkunst in de schijnwerpers:
Davidsfonds Wijnegem en Wommelgem krijgen toelichting van Tine Meganck bij De Volkstelling te Bethlehem (1566) van Pieter Bruegel de Oude, een van de topstukken van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel.
Davidsfonds Ganshoren krijgt een rondleiding door de expo Bernard van Orleyin Bozar. De Brusselse kunstenaar was een spilfiguur van de renaissance in de Lage Landen.
Filip van Beurden reist met zijn replica van het Lam Gods naar Davidsfonds Lommel en vertelt over de geschiedenis van het beroemde schilderij. Uiteraard komt ook de verdwijning van De rechtvaardige rechters aan bod.
Davidsfonds Zoersel-St.Antonius-Halle brengt dan weer een bezoek aan het Snijders & Rockoxhuis in Antwerpen. De twee naast elkaar gelegen huizen in de Keizerstraat ademen barokke pracht en praal.
De Nacht van de Geschiedenis werkt dit jaar samen met de Koninklijke Bibliotheek van België, waar vanaf 15 oktober de expo The World of Bruegel in Black and Whitete zien is. De bibliotheek bewaart een ongeëvenaarde collectie prenten van Bruegel en die worden tijdens het Bruegeljaar uitzonderlijk tentoongesteld. Davidsfonds Brussel strikte curator Joris Van Grieken en die geeft niet alleen een rondleiding achter de schermen, maar ook een exclusieve voorvertoning van een prent die zelden te zien is, voor de gelegenheid zelfs niet achter glas.
Tijdens boeiende lezingen, rondleidingen of tentoonstellingen komen op dinsdag 19 maart 2019 ook andere vormen van meesterschap en vakmanschap aan bod, bijvoorbeeld door de geschiedenis van een ambacht of streekproduct in de kijker te zetten:
Theemeester Staf Daems geeft een demonstratie van een Japanse theeceremonie en vertelt over de traditie bij Davidsfonds Hulshout.
Davidsfonds Oudenaarde brengt een bezoek aan de rijpingskamers van meester-kaasrijpers Callebaut-Vanhaever en krijgt uitleg over het kaasambacht, inclusief proeverij.
Typograaf Jan Meganck geeft bij Davidsfonds Sinaai uitleg over de kunst van het vormgeven, zetten en drukken van letters en cijfers.
Een uitgebreid overzicht van alle activiteiten en samenwerkingen per provincie staat op www.nachtvandegeschiedenis.be.