Meer dan driehonderd laatstejaars leerlingen uit het Antwerpse secundair onderwijs namen gisteren deel aan het event ‘Wereld Vol Vervoering’. Organisator Talentenstroom liet hen in verschillende workshops kennis maken met de logistieke sector. De laatstejaars leerlingen uit het ASO, BSO en TSO zochten op het evenement antwoorden op vragen als welke beroepen hen aanspreken, waar er tewerkstellingskansen zijn en hoe jobs zullen evolueren in de toekomst.
In de workshops konden de leerlingen onder meer een proefles volgen, kennismaken met trends in de sector, leren solliciteren en deelnemen aan een logistiek leerspel. Ook het aanbod aan opleidingen om later in deze sector te werken, kwam aan bod. “We hebben kunnen proeven van verschillende facetten in de logistiek. Er was wel iets boeiends bij voor iedereen bij, ook al heb ik beslist om niet verder te gaan in de logistiek’”, vertelt Grethel, laatstejaarsstudente handel van de middelbare school Stella Matutina uit Wuustwezel. Niet iedereen was dezelfde mening toegedaan. Een aantal leerkrachten vond de workshops te kort en te weinig interactief.
Logistieke wereld
Talentenstroom mikt met deze congresdag vooral op laatstejaars uit de studierichtingen economie, handel, administratie en logistiek. Het job- en opleidingspunt moedigt hen aan om een extra kwalificatie te halen in een logistieke richting. Mieke Coppieters van Talentenstroom: “Bij vele vacatures krijgt een bachelor Logistiek Management de voorkeur. Jaarlijks studeren onvoldoende studenten af aan de Antwerpse hogescholen om die vacatures in te vullen. Dat de secundair-na-secundairopleiding Internationaal Transport & Goederenverzending een evenwaardig alternatief is, wordt tijdens ‘Wereld vol Vervoering’ ook toegelicht.”
“Met ‘Wereld Vol Vervoering’ verwijzen we met het woord ‘vervoering’ niet alleen naar de wereld van de logistiek, het ‘vervoer’ dus. We maken ook een knipoog naar de ‘vervoering’, de passie voor het vak”, vertelt Coppieters. “Onze eerste spreker wees erop dat de jongeren van nu terecht komen in een andere professionele wereld dan deze die wij vandaag kennen. Niet alleen zullen jobs inhoudelijk wijzigen, ook de vereiste competenties zullen veranderen. Het is dus belangrijk dat je bij het maken van een studiekeuze vertrekt vanuit je competenties en niet vanuit een kant-en-klaar beroep.”
Tournee Maritiem
Talentenstroom blijft zich ook na dit congres nog verder inzetten om jongeren warm te maken voor een beroep in de logistieke sector. Het weekend van 25 en 26 maart organiseren zij een ‘Tournee Maritiem’, een rondrit om te proeven van de sfeer in de haven. Een gids toont leerlingen en hun ouders tijdens de rondrit de logistieke activiteiten in de haven en legt uit hoe de keten in elkaar zit. Tijdens Soiré Maritiem kunnen de leerlingen speeddaten met jongeren die al in de logistieke sector werken. Talentenstroom werkt hiervoor samen met de VEA- en ASV-jongeren. “Je ontmoet jonge medewerkers uit de internationale handel. Je komt zo te weten wat hun werk inhoudt en waarom zij alvast hun job graag doen”, besluit Coppieters.