De nieuwe editie van de restaurantgids Gault&Millau is uit. Hof van Cleve en Bon Bon blijven voorlopig de enige restaurants met de fabelachtige score van 19,5/20. Maar vlak daarachter is het drummen en zorgen een aantal restaurants voor de aansluiting met de top. Hier lees je wat volgens GaultMillau de állerbeste restaurants in België zijn.

Voor een digitaal publiek van meer dan 2000 restaurateurs, journalisten en partners stelden Marc Declerck en presentatrice Virginie Claes de achttiende editie van de Belgische Gault&Millau Gids voor. De titel van Chef van het Jaar 2021 gaat dit jaar naar Christophe Pauly van Le Coq aux Champs in Soheit-Tinlot. “Pauly werkt met de beste ingrediënten, vaak uit het eigen Waalse terroir en kiest als NorthSeaChef ook voor het fijnste lekkers wat onze vissers aan wal brengen. Zoals de beste chefs toont hij zijn creativiteit en decoratief tot artistiek vermogen om te verrassen met een aantal uitzonderlijke lichte, luchtige of amusante nagerechten.” aldus de redactie. “Finesse en perfect evenwicht van de gerechten zijn twee terugkerende kenmerken van zijn stijl”, zo bevestigt ook C.E.O. Marc Declerck.

De beste restaurants
Bon-Bon 19,5/20
Hof van Cleve 19,5/20
L’air du temps 19/20
Comme chez Soi 18,5/20
Stijgers
Stijgers aan de top dit jaar zijn De Stadt van Luijck en La Botte met 16/20, Castor met 16,5/20, La Table de Maxime en Cuchara met 17/20. Nuance stijgt naar een topscore van 18/20. Le Pristine komt meteen nieuw in de gids met 16/20 en Bartholomeus is terug met zijn nieuw concept en scoort net als voordien 18/20.

Onderscheidingen
– Gastvrouw van het Jaar: Marieke Moyaert (Schatteman – Hertsberge)
– Italiaan van het Jaar: Gellius (Knokke-Heist)
– Aziaat van het Jaar: Saito Harumi (Samouraï – Brussel)
– Het mooiste terras: Brugmann (Brussel)
– Het mooiste restaurant design: Cuchara (Lommel)
– Sommelier van het Jaar: Tom Ieven (Hof van Cleve – Kruisem)
– Dessert van het Jaar: Nuance (Duffel)
– Brasserie van het Jaar: Bar Bulot (Brugge)
– Gastro-bistro van het Jaar: Les Potes au Feu (Namen)
– Ambachtsman van het Jaar: Michaël Rewers (Bistrot du Nord – Antwerpen)
– Groentegerecht van het Jaar: Brutal by Bruut (Brugge)
– Dé Nieuwkomer van het Jaar: Le Pristine (Antwerpen)
– New concept of the Year (nieuwe award): Bartholomeus (Knokke-Heist)
– Wijnkaart van het Jaar: Arden (Chateau de Vignée – Rochefort)
– Bierkaart van het Jaar: La Marelle (Blaregnies)
– De ‘prijs & plezierverhouding’ van het Jaar: Rizoom (Gent), Ventre Saint Gris (Brussel) en La Gare d’Hamois (Modave)
– De 3 ontdekkingen van het Jaar: Blanc by Aytems (Sint-Truiden), La Bonne chère (Brussel) en Quai n°4 (Ath).

De Gault&Millau Belux gids 2021 ligt vanaf midden deze week in de boekhandel en kost nog steeds 29 euro. Hij kan ook worden besteld op de website shop.gaultmillau.be

Tekst: Martyna Majchrzak / www.ambiance.be