Wie de middeleeuwen wil beleven, moet dit weekend in Mini-Europa zijn. Het Brusselse miniatuurpark pakt uit met festiviteiten die ons terug katapulteren naar de tijd van ridders en jonkvrouwen. Op het programma: demonstraties van tal van ambachten, echte zwaardgevechten, animatie en verschillende kinderspelen. Dit alles om de lancering van miniatuurscènes uit de middeleeuwen extra luister bij te zetten.
Wie op 13 en 14 juli Mini-Europa bezoekt, maakt er niet alleen een rondreis door Europa, maar krijgt er een heus middeleeuws feest bovenop. Bezoekers kunnen er kennismaken met middeleeuwse ambachten zoals het (wapen)smeden, borduren, het slaan van munten, enzovoort. Daarnaast worden er wapens en wapenuitrustingen uit de 15de eeuw uitgestald, zijn er zwaardgevechten, een middeleeuws harpconcert, een optreden van een zangkwartet, kinderspelen, enzovoort. Dit feestprogramma werd speciaal voor Mini-Europa samengesteld door de VZW Compagnons de l’Ecuelle, de organisator van de ‘fêtes médiévales’ van het Kasteel van Feluy. Voor dit alles hoef je bovendien niets extra te betalen: de normale toegangsprijzen blijven geldig.
 
Nieuw: miniatuurscènes uit de middeleeuwen
Mini-Europa evolueert voortdurend en is steeds op zoek naar manieren om zich te linken aan de Europese actualiteit of de Europese geschiedenis. Voorbeelden hiervan zijn onder meer de oorlogskerkhoven van de Eerste Wereldoorlog, het Napoleon-thema, een Romeins thema, een eerbetoon aan de Griekse beschaving en vorig jaar nog een Viking-thema. Dit jaar is het de beurt aan de middeleeuwen.

Thierry Meeùs, gedelegeerd bestuurder van Mini-Europa: “Wij willen onze bezoekers telkens een vernieuwende ervaring bieden met een mix van plezier, cultuur en – natuurlijk – het Europese erfgoed. Dit jaar brengen we onder meer een eerbetoon aan de middeleeuwen. Rond het middeleeuwse kasteel van Guimarães (Portugal) brengen miniatuurscènes en animaties zowel ons echte als denkbeeldige middeleeuwse erfgoed – soms ook met een vleugje humor – tot leven.”

Tijdens de middeleeuwse feesten worden al 4 nieuwe miniatuurscènes voorgesteld. Een vijfde miniatuurscène komt er in augustus aan:

Een steekspel op een riddertoernooi
Het steekspel was een prestigieuze strijd. In Mini-Europa kondigt trompetgeschal het begin van de wedstrijd aan, een kat springt op, de koningin geeft het startsein. De paarden gaan in   galop en de ridders laten hun speer zakken en bereiden zich voor op de clash. Maar wat doet de hofnar?
De overwinning op de Moren door Afonso Henriques, de eerste Portugese koning
Afonso Henriques was de zoon van Hendrik van Bourgondië. Hij vocht tegen de Moren en riep de onafhankelijkheid van Portugal uit. De scène toont de nieuwe koning bij de overwinning op de Moren.
Een boogschiettoernooi
Deze toernooien waren dé gelegenheid om jezelf voor te stellen. De bezoekers moeten raden wie van de 3 boogschutters raak zal schieten. Drie scenario’s zijn mogelijk. Maar wat gebeurt er met de verloren pijlen?
De Zwarte Dood
De builenpest werd rond 1346 door Genuese schepen uit Azië binnengebracht in Europa, en leidde tot de dood van zo’n 25 miljoen Europeanen of zo’n 30 tot 50% van de Europese bevolking. De pest veranderde de geschiedenis van Europa ingrijpend, en mocht dan ook niet in Mini-Europa ontbreken. Dit tafereel toont pestlijders, dokters met hun bekende masker en een kar met lichamen.
Verwacht in augustus: een prins die naar het balkon van zijn prinses klimt
Welke bezoeker tilt de ladder omhoog waardoor de ‘prince charming’ zijn prinses kan kussen? En hoe reageert de draak als een andere bezoeker op de knop drukt.

Kosten noch moeite werden gespaard bij het tot stand komen van deze middeleeuwse miniatuurscènes. Zo werd er meer dan een jaar aan gewerkt.
Praktische informatie
Mini-Europa, Bruparck  – 1020 Brussel (Laken) – 02 474 13 13 – info@minieurope.eu
Prijzen: 15,80€ voor een volwassene  / 11,80€  voor een kind (<12 jaar) – speciale tarieven voor groepen   Over Mini-Europe In hartje Brussel, aan de voet van het Atomium, ligt Mini-Europa, het enige park waar je in enkele uren door heel Europa reist. Kuier door de mooiste steden van het oude continent. De Big Ben en zijn typisch deuntje verwelkomen je in hartje Londen. Gondels en mandolines laten jou de charmes van Venetië ontdekken. Volg de Thalys van Parijs tot aan de andere uithoek van Frankrijk. Breng zelf de animaties op gang: doe de Vesuvius uitbarsten, breek de Berlijnse muur af, versla de stier in de Arena van Sevilla en nog zovele andere ... In totaal vind je in Mini-Europa meer dan 350 monumenten en animaties. Mini-Europa, een must-see wanneer je in Brussel bent! Foto's: www.minieurope.eu