De komende weken wordt in verschillende Antwerpse districten de kerstverlichting ontstoken. De districten zelf of lokale handelaarsverenigingen hangen ze op. De lichtjes werken voornamelijk op led, wat heel wat minder energie vraagt.

Antwerpen
De kerst- en sfeerverlichting in district Antwerpen brandt reeds, in heel wat winkelstraten: de straten van De Wilde Zee, andere straten in het centrum, op het Zuid, het Kiel, en in Antwerpen-Noord. Het district geeft net als vorig jaar wegens corona een toelage aan de handelaarsverenigingen die de volledige kost dekt van de huur van hun feestverlichting.

Berchem
In Berchem worden de bestaande armaturen op zonne-energie uitgebreid met een nieuwe stervormige armatuur.
Ook besloot het district om op vier verschillende locaties de bestaande lichtjes in de bomen te vervangen door nieuwe ledverlichting. Doorheen de jaren zijn de bomen namelijk fel gegroeid, daarom zou de meegroeiverlichting in de takken kunnen groeien. Het gaat om de Wapenstilstandlaan, Vredestraat (Plein aan Sint-Maria), De Villegasstraat en Marsstraat.

Berendrecht-Zandvliet-Lillo
In het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo zal de kerstverlichting branden vanaf 1 december op volgende locaties:
districtshuis Berendrecht, verlichting in de bomen en ganzen op het districtshuis;
Solftplaats Berendrecht, verlichting in de bomen;
Botermarkt Zandvliet, verlichting in de bomen;
Havenmarkt Lillo, verlichting in boom en vallende sterren in de straten.

Borgerhout
Om de wintermaanden een warme uitstraling te geven, besloot district Borgerhout om de winterverlichting nu al aan te steken. Het district doet bovendien een oproep aan alle Borgerhoutenaren om de eigen straat en buurt te verlichten en ondersteunt hen hierbij. Buurtbewoners kunnen in groep een toelage aanvragen voor de aankoop van ledverlichting via www.borgerhout.be, klik hier voor de rechtstreekse link. Dat kan nog tot en met 15 december. Nadien kunnen ze hun foto’s delen met #LichtpuntjesBorgerhout.

Deurne
In district Deurne zal er kerst- en sfeerverlichting branden op verschillende locaties:
De kerst- en sfeerverlichting op zonne-energie in de winkelstraten Turnhoutsebaan en Herentalsebaan wordt ontstoken ten laatste op zaterdag 27 november.
Ook in de winkelstraat Gallifortlei zorgen kerstlichtjes voor sfeer. Op dinsdag 14 december om 18 uur steken de winkeliers, in aanwezigheid van districtsschepen Philip Van Acker, de verlichting officieel aan. Daarbij is de pers ook welkom.
De kerst- en sfeerverlichting in de laanbomen aan het districtshuis van Deurne brandt vanaf 14 december.
Ook de kerst- en sfeerverlichting in de bomen op het Wim Saerensplein gaat aan op 14 december.

Ekeren
De Ekerse kerstverlichting hangt in de Kloosterstraat, Driehoekstraat, Dorpstraat en Markt. Op die laatste locatie komt een extra grote kerstboom, versierd in hetzelfde thema als de kerstboompjes die de winkeliersvereniging bij haar aangesloten leden plaatst.
Op het Kristus Koningplein komen er lichtjes in de bomen en wordt een kerststal opgezet. 

Hoboken
In Hoboken brandt de kerstverlichting al enige tijd in het centrum, op de Kioskplaats en in de Kapelstraat.

Merksem
Van 23 november tot 17 januari baadt Merksem in de kerstsfeer. Wie tijdens de feestperiode op de Bredabaan winkelt, wordt ondergedompeld in de feeërieke sfeer van meer dan 100 feestelijk verlichte bomen en de uitgelichte gevel van het districtshuis. Ook op enkele andere locaties zoals het Sint-Franciscusplein, de Oudebareellei, de Lambrechtshoekenlaan, het Kroonplein en het Victor Roosensplein zorgen verlichte bomen en feestelijke overspanningen voor gezelligheid.

Wilrijk
Naar jaarlijkse gewoonte worden de bomen op het Wilrijkse centrumplein Bist en het districtshuis tijdens de eindejaarsperiode verlicht door duizenden ledlampjes. Deze worden samen met de verlichting van de kerstboom ontstoken op vrijdag 10 december. Op de Bist staat dan een verlichte reuzenspar die met de hulp van handelaarsorganisatie Handel & Industrie Wilrijk werd overgebracht uit Weywertz. Het technisch comité van de Geitestoet zorgt voor de bijpassende kerststal. Ook het winkel-wandelcentrum Kern en de winkelstraten Heistraat en Jules Moretuslei baden in een zee van lampjes, zodat het centrum van Wilrijk klaar is voor stemmige weekends vol kerstaankopen.

Foto: www.antwerpen.be