Tim Van Laere Gallery presenteert de vierde solotentoonstelling van Armen Eloyan in de galerie, getiteld C.R.P. paintings and related drawings. “C.R.P”. staat voor “Cartoon Related Painting”.

Armen Eloyan is een Armeens kunstenaar die woont en werkt in Zurich. Hij combineert invloeden van street art en cartoons met verwijzingen naar grote pioniers in de schilderkunst zoals Willem De Kooning en Philip Guston. Hij toont een wereld waarin vertrouwde figuren, die we vaak associëren met onze eigen kindertijd, al hun onschuld hebben verloren.

Voor deze expo maakte hij een nieuwe reeks schilderijen waarin hij, als in een staat van trance, een opwindend en uitzinnig repertoire van Disney-figuren produceert die opgaan in de achtergrond van de schilderijen. Zijn Disney figuren zijn echter helemaal ontdaan van hun onschuld, waarmee Eloyan verwijst naar onze dystopische wereld en onze menselijke natuur met ook onze meer groteske en dierlijke kanten.

Deze werken leunen heel sterk aan bij Armen’s interesse in de Amerikaanse en Westerse cultuur – vooral met een grote fascinatie voor cartoons en George Herriman’s dagelijkse stripverhalen, wiens speelse sfeer hij adopteerde naar zijn werk. De laatste jaren heeft Eloyan ook meer de abstractie opgezocht in zijn werken, waarbij de werken een lexicon zonder woorden vertegenwoordigen, als een numeriek systeem. Zoals de panoramische schilderijen van de abstract-expressionistische schilder Joan Mitchell, drukt de syntaxis van vormen in de serie een emotionele lading en spirituele kracht uit die losstaat van taal. In deze nieuwe serie van schilderijen combineert hij zowel zijn kenmerkende figuratieve satire met abstractie.

Armen Eloyan (°1966 Yerevan, Armenië) leeft en werkt in Zurich. Zijn werk wordt internationaal tentoongesteld met solotentoonstellingen in Frac des Pays de la Loire, Carquefou; Kunstparterre, München; Passerelle Centra d’Art Contemporain, Brest; Kunst Halle Sankt Gallen, St Gallen; Centre Culturel Suisse, Parijs; en Parasol Unit Foundation for Contemporary Art, Londen. Zijn werk maakt deel uit van openbare collecties zoals ondermeer het M HKA, Antwerpen; Frac des Pays de la Loire, Carquefou; collectie AMC, Amsterdam.

ARMEN ELOYAN
C.R.P. paintings and related drawings
25 mei – 8 juli 2023
Tim Van Laere Gallery
Jos Smolderenstraat 50,
2000 Antwerpen
https://www.timvanlaeregallery.com

Foto: Armen Eloyan 2022 Courtesy Tim Van Laere Gallery