Sinds vorige maand is Filip Cremers, directeur van het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout, met pensioen. 

Ruim 41 jaar was Filip Cremers de bezieler van het Speelkaartenmuseum, dat dit jaar de vijftigste verjaardag vierde. In 1978, ook 41 jaar geleden, werd hij het 97e lid van VVIA, en sedertdien bleef hij op tal van wijzen onze vereniging steunen. Of hoe de geschiedenis gelijk liep…
Filip bouwde  – vaak met bescheiden middelen en op pragmatische wijze – het museum uit tot wat het nu is: een belangrijke culturele en toeristische attractie, en internationaal een vaste waarde. Hij had ook aandacht voor wat over de grenzen gebeurde,letterlijk en figuurlijk, zodat het museum vandaag méér biedt dan een collectie speelkaarten. Filip legde daarnaast contacten met speelkaartenverzamelaars en verwante musea van over de hele wereld. Zo vormde hij een uitzonderlijk netwerk. De ‘International Playing Card Society’ verleende hem onlangs de hoogste titel ‘Honorary Fellow’ als erkenning van zijn bijdrage aan de wereld van de speelkaart.

Zelf blijft Filip bescheiden, maar na enig aandringen geeft hij aarzelend toe dat hij het als zijn verdienste ziet ‘dat de basis is gelegd voor een degelijke museumwerking, in een prachtig museumgebouw, met schitterende collecties en een publieksaanbod. Kortom: de hardware van het museum staat op punt’. Voor de toekomst hoopt hij dat zijn opvolgster ‘verdergaat op allerlei domeinen, zodat het museum niet stilvalt maar relevant blijft’.

Hij werd opgevolgd door de 34-jarige Elke Grommen. Die groeide op in Turnhout, werkte gedurende tien jaar voor Het Paleis in Antwerpen, onder meer als coördinator publiek. Voordien was ze een tijdje verbonden geweest aan het Brussels jeugdwerk in Molenbeek. Volgens haar bulkt het museum van kansen en mogelijkheden en die wil ze graag onderzoeken en benutten, samen met anderen. “Mensen moeten zich betrokken voelen en trots zijn. Ze moeten ermee willen uitpakken, ook internationaal”.

Foto: www.industrieelerfgoed.be