Maak dit najaar (opnieuw) kennis met de grootste filmklassiekers, in splinternieuwe digitale restauraties, vertoond in de omstandigheden waarvoor de films gemaakt zijn: op groot scherm en in een donkere cinema, met Nederlandstalige ondertitels. I.s.m. Cinea.

Vertoningsmomenten: 
Zondag 24 november: La Piscine – 17u00
Zondag 1 dec: Ohayo – 17u00
Zondag 15 dec: The Wizard of Oz – 17u00

La Piscine 
Jacques Deray – 1969 – Frankrijk – 122 min
Alain Delon, Romy Schneider, Maurice Ronet
De liefde is ongenadig in La piscine, een film waarin Jean-Paul en Marianne (Alain Delon en Romy Schneider, toen geliefden) van een vakantie genieten aan een zwembad in Saint-Tropez tot een oude vlam van haar opduikt, met zijn dochter (Jane Birkin in haar eerste Franse film). En ja, het onvermijdelijke gebeurt: er worden twee nieuwe koppels gevormd, maar daar blijkt uiteindelijk niemand echt tevreden mee.
Alain Delon en Romy Schneider schitteren in dit intrigerend psychologisch drama dat veel geïmiteerd (denk bijvoorbeeld aan François Ozons Swimming Pool uit 2003), maar zelden geëvenaard werd.
 
Ohayō 
Yasujirō Ozu – 1959 – Japan – 94 min
Keiji Sada, Yoshiko Kuga, Chishû Ryû

Twee jongetjes smeken hun ouders om een televisietoestel, en blijven zeuren totdat alle geduld verloren is. Als ze het bevel van hun vader om stil te zijn letterlijk opvatten en dus ook het vriendelijke “Ohayō!” (“Goeiemorgen!”) van hun buren niet meer beantwoorden, breekt er een burenruzie los…
Je zou het misschien niet verwachten maar in deze gezinskroniek en communicatiefabel is Ozu uitermate grappig. De Japanse grootmeester is vooral gekend voor zijn melancholische familiedrama’s, en wordt tot één van de allergrootste cineasten aller tijden gerekend.
 
The Wizard of Oz 
Victor Fleming –  1939 – Verenigde Staten – 102 min.
Judy Garland, Frank Morgan, Ray Bolger
Dorothy, een meisje uit het Zuiden van de Verenigde Staten wordt door een orkaan uit haar triest bestaan weggerukt en wordt wakker aan de ‘andere kant van de regenboog’, in een fabelachtig land. Hoe raakt ze terug thuis? In de loop van haar zoektocht maakt ze nieuwe vrienden: een blikken man, een laffe leeuw en een vogelverschrikker gemaakt van stro. Onweerstaanbare liedjes zetten de meest uitbundige kleuren waar het Land van Oz in baadt, nog meer in de verf tegenover het zwart-wit van het dagelijks bestaan in Kansas…
Deze Technicolor-sprookjesmusical blijft één van Hollywoods dierbaarste fantasieën. Judy Garland werd op 16-jarige leeftijd een ster toen ze Over the Rainbow zong. Na Gone with the Wind (1939) en Snow White and the Seven Dwarfs (1937) was dit de derde meest succesvolle film uit de jaren ’30.

Foto: www.filmfestivaloostende.be