Enkele jaren geleden werd voor de bouw van jeugdherberg Pulcinella een deel van een bouwblok in de Sint-Andrieswijk archeologisch in kaart gebracht. De opgravingen brachten bewoningsresten vanaf de late middeleeuwen aan het licht. De inhoud van een van de aangetroffen afvalputten werd onderzocht door archeobotanici John Giorgi en James Rackham (Environmental Archaeology Consultancy, Verenigd Koninkrijk) en door archeozoöloge Alison Locker (University of Nottingham, VK).
Het onderzoek van de opgegraven fauna- en floraresten leverde een interessant beeld op van het voedingspatroon van de 16de-eeuwse bewoners van de Sint-Antoniusstraat. De bewoners kenden een gevarieerd dieet. Er verschenen diverse soorten granen, fruit, groenten, kruiden, noten, vlees en vis op de tafel. Hierbij kwamen ook producten uit verre streken aan bod waaronder olijven, vijgen en specerijen zoals paradijskorrel. Het visonderzoek toont aan dat hoofdzakelijk haring, pladijs, schar of bot en paling gegeten werd en in mindere mate zeebaars, makreel en zeebrasem. Het aantreffen van deze vissoorten wijst voornamelijk op kust- en estuariumvisserij. Uitzondering hierop vormt de aanwezigheid van – in mindere mate – kabeljauw.
Afbeelding: Detail uit de kaart van Virgilius Bononiensis met aanduiding van de bewoning langs de Sint-Antoniusstraat. © Museum Plantin Moretus/Prentenkabinet, UNESCO Werelderfgoed