Meer dan 2.000 jaar zijn er al wijngaarden in de streek van de Centre-Loire. Een familie van Terroirs gelegen in de oksel van de Loire en de vallei van de Cher. Bijna 6.000 hectares met 8 A.O.C. ( Appelations  d’ Origine Controlée), die elk hun eigen karakter en uitstaling hebben:

Sancerre/Coteaux de Giennois/Menetou-Salon/Pouilly-Fumé/ Pouilly-sur-Loire/Quincy/Reuilly en Chateaumeillant.

Er zijn ook 2 IGP ( Indication Géographique Protégée): Côtes de la Charité en Coteaux de Tannay.

Voor de witte wijnen wordt voornamelijk gewerkt met Sauvignon Blanc. De koning in de regio. Een kameleondruif met veel gezichten volgens de aanplanting en het klimaat.

Op maandag 30 mei  werd in Tour & Taxis een foodpairing voorgesteld met zeevruchten versus wijnen uit de Centre-Loire. In samenwerking met “ Best Oyster Master of Belgium” dat zijn tweede editie voorstelde. Hierbij komen verschillende deelnemers tegen elkaar uit, niet alleen in de snelheid en techniek om schaaldieren te openen, maar ook in creativiteit bij het dresseren van een plateau zeevruchten.

Zeevruchten en kazen gaan graag samen met wijn maar hun diversiteit is een geweldige uitdaging. Welke wijn past bij elke kaas of zeevruchten?

Beiden hebben zoveel verschillende texturen en smaken en de ideale combinatie zoeken is niet zo gemakkelijk.

Negen  witte wijnen uit de Centre-Loire passeerden via de deskundige uitleg van sommelier Andy  De Brauwer.

AOC Sancerre.

Met 3.000 ha de grootste in het gebied. Een ondergrond van kalksteen en meestal Sauvignon Blanc.

-Megalithe 2017 – Domaine de la Perriere.

-Le Rochoy- Domaine Laporte.

Pouilly-Fumé.

Rechter oever van de Loire. Ongeveer 1379 ha uitsluitend witte wijn op ondergrond van kalksteen en silex.

-Gemme de Feu 2017- Domaine Landrat Guyollot. Zeer speciale fles in de vorm van een parfumfles.

-Les vignes de Saint Laurent L’ Abbaye 2020 – Vincent Chatelain.

Menetou-Salon.

627 ha. Linkeroever van de Loire bij Bourges. Mergel en kalk overheersen. In feite het klein broertje van de Sancerre. Heeft ook veel rode wijn.

-Morogues 2020- Domaine Minchin.

Quincy.

In de Vallei van de Cher op 332 ha. Ten westen van Bourges. Vooral zand en grindgronden. Alleen witte wijn.

-Quincy 2021- Jean-Michel Sorbe.

Reuilly.

Nog kleiner. 288 ha. Ten zuidwesten van Bourges. Kalksteen, grind en zand.

-Les Belles Terres 2020 – Domaine de la Pagerie.

Coteaux du Giennois.

200 ha. Silex en kalk.

  • Alchimie 2020 – Domaine des Terres Blanches.

 Pouilly –sur-Loire.

 Amper 25 ha.  Rechter oever van de Loire.  Silex en kalksteen. Hier veel  Chasselas druivensoort. Het “ zwarte schaap” uit de familie maar wel sympathiek. Meer voor het drinken bij bv. fondue e.d. Zoals zijn zuster wijn in Zwitserland, de Fendant.

  • Les Moulins à Vent 2021 – Caves de Pouilly. .

De winnaar van Beste Oestermeester van België ging naar de” oestermeester “van Brasseries Georges uit Ukkel.

Nog verdere info over de Loire Wijnen:  www.vins-centre-loire.com

Tekst en Foto’s/ A.Charrin