Met de ‘The Gulf Between’ presenteert provinciaal cultuurhuis de Warande een tentoonstelling over zwart, wit en alles daar tussen. De titel verwijst naar de eerste Amerikaanse filmproductie in technicolor. Deze film uit 1917 is grotendeels verloren gegaan. Slechts enkele fragmenten bleven bewaard.

In het werk van de kunstenaars in deze tentoonstelling voeren wit, zwart en alle mogelijke grijstinten de boventoon. Het verdwijnen van kleur maakt soms zelfs deel uit van de kern van hun praktijk. Er zijn verschillende motieven waarom kunstenaars kleur laten varen.

Sommigen creëren op die manier een schemerwereld die op een andere manier connectie maakt met de werkelijkheid. Associaties met politiek, macht en verwrongen seksualiteit dringen zich bij hen op. Anderen laten kleur weg in hun zoektocht naar kunst in haar puurste vorm. Het werken in zwart-wit is ook een manier om technisch meesterschap te tonen. Denk aan de oude grisailletechniek of de hyperrealisten in recentere tijden. Fotografie is een voor de hand liggend medium om in zwart-wit te werken om tot een intensievere kijkervaring te komen. En recent is bij de jongere generatie houtskool weer een veelgebruikt materiaal.

De Warande brengt in deze tentoonstelling een rijke selectie samen van hedendaagse kunstwerken in een palet van zwart, wit en grijs met hier en daar toch een toets van kleur. Zo kan je op verschillende manieren de kracht van de kleurloosheid ervaren.

The Gulf Between’ verzamelt kunstwerken van Stephan Balleux, Ruben Bellinkx, Charif Benhelima, Tom Callemin, David Claerbout, Stijn Cole, Johan Creten, Bert De Beul, Rik De Boe, Anouk De Clercq, Ode de Kort, Koba De Meutter, Johan De Wilde, Sanne De Wilde, Reinhard Doubrawa, Geert Goiris, Reece Jones, Aglaia Konrad, Mehdi-Georges Lahlou , Tom Liekens, Katja Mater, Peter Morrens, Marc Nagtzaam, Nadia Naveau, Renato Nicolodi, Jaromír Novotný, Hans Op de Beeck, Veronika Pot, Berit Schneidereit, Stefan Serneels, Renie Spoelstra, Hiroshi Sugimoto, Batia Suter, Luc Tuymans, Rinus Van de Velde, Hannelore Van Dijck, Marcel van Eeden, Sine Van Menxel, Philippe Vandenberg, Jan Vanriet, Kevin Vanwonterghem en Dirk Zoete.

Artist Talk
zondag 24 februari om 14 uur / gratis / verplicht inschrijven
Kunsthistoricus en radiorecensent Jeroen Laureyns interviewt Rinus Van de Velde en Hannelore Van Dijck.

van 27 januari tot 21 april 2019

foto boven © Hans Op de Beeck – foto onder © Rinus Van de Velde