Onze maatschappij veroudert. Veel senioren, ook als ze in een woonzorgcentrum resideren, blijven geïnteresseerd in cultuur. Maar vaak is het niet evident om zich daarvoor te verplaatsen. Op vraag van het paramedisch team van WZC De Wending (Zorggroep Orion), startte provinciaal cultuurhuis de Warande dit seizoen samen met Cultuurconnect een project om cultuur tot bij de bewoners van woonzorgcentra te krijgen. Dit gebeurt door livestreaming van voorstellingen naar woonzorgcentra, om daar te resulteren in een optimale beleving.

Op vrijdag 21 april speelt in de namiddag de voorstelling ‘Gedeelde Smart’ van Jan De Smet, Lien Van de Kelder en Pieter-Jan De Smet in de Kuub in de Warande. Terzelfdertijd kunnen senioren deze voorstelling bekijken op groot scherm in het Kaffee van het woonzorgcentrum. Frank Mercelis presenteert het programma in het Kaffee. Op 14 februari gebeurde al een test, de reacties van de senioren (al of niet ex-klanten van de Warande) waren toen positief en ontroerend. Minister van cultuur Sven Gatz (Open VLD): “Voorstellingen livestreamen naar woonzorgcentra maakt het ook voor oudere, minder mobiele mensen mogelijk om aan cultuur te doen. Ik hoop dat in de toekomst meer lokale cultuurspelers en woonzorgcentra hiervoor de handen in elkaar zullen slaan.”

“Een warme samenleving is er één die iedereen optimaal laat deelnemen en niemand uitsluit,” benadrukt Peter Bellens, gedeputeerde voor Welzijn en Gezondheid en voorzitter van provinciaal cultuurhuis de Warande. “Dat geldt ook voor cultuurparticipatie. Het streamen van bepaalde voorstellingen past perfect in het beleidsplan van de Warande om de toegang tot het cultuurhuis te vergemakkelijken voor kwetsbare doelgroepen.”

Voorzitter Luc Op de Beeck van Zorggroep Orion is enthousiast over dit initiatief van zijn paramedici samen met cultuurhuis de Warande en Cultuurconnect:”We zijn in januari gestart met Zorggroep Orion om zoveel mogelijk ruimte te geven aan kwaliteit, innovatie en zorg op maat van onze bewoners. Deze livestreaming is het perfecte voorbeeld van hoe je je bewoners de kans biedt contact te houden met wat er leeft in hun stad en hun wereld, door kennis en expertise uit verschillende sectoren met elkaar uit te wisselen. Hier wordt de Warande naar hun woning gebracht als het ware.”

>> vrijdag 21 april vanaf 13 uur in ‘t Kaffee van Wzc De Wending, Albert Van Dyckstraat 18 te Turnhout

>> foto © Lien Wevers