Sommige dingen wil je liever niet weten, zoals het feit dat er geen krab zit in surimi en dat de hoeveelheid vlees in een frikandel nogal beperkt is. Hier is nog zo’n onprettig feitje: er zit eigenlijk helemaal geen truffel in dat flesje truffelolie in je voorraadkast. Say what?
Eigenlijk had je de wolk al moeten zien hangen, want het hele truffelolie-gebeuren is ook gewoon te mooi om waar te zijn. De prijs van een echte zwarte truffel zit tussen de 600 en 1.500 euro per kilo, de prijs voor een flesje truffelolie zit tussen de 5 à 10 euro. You do the math.

Synthetische stof
De tijd dat er nog echte truffels in een flesje truffelolie zat is long gone. Hoe laat je een olie dan proeven naar het zwarte goud waar iedereen in de luxe wereld zo’n grote fan van is? Door 2,4 dithiapentaan, een synthetische stof die de olie voorziet van de diepe smaak. Slik. Synthetisch, dat kan niet gezond zijn. Jammer genoeg moeten we je vertellen dat het ook helemaal niet gezond is. Vooral niet als we toxicoloog Jan Tytgat moeten geloven. In De Morgen vertelde hij dat de stof volgens de European Chemical Agency (ECHA) zelfs voor ademhalingsproblemen en huidirritaties kan zorgen. Het is duidelijk dat het ‘m hier vooral om de geur gaat. Een vorm van goed gelukte oplichterij, dus.

Zwarte spikkeltjes
En zo kan je nog wel eventjes verder gaan, want wat dan met truffel mayonaise? Die potjes kan je tegenwoordig ook gewoon uit de supermarktrekken halen voor een paar euro. Al die zwarte spikkeltjes die in zo’n potje zitten doen je wellicht ook even twijfelen: zitten hier dan wél echte truffels in? Jammer genoeg zit er ook geen enkel spoor van echte truffels in een potje mayonaise. Die zwarte spikkeltjes zijn meestal gewoon gedroogde champignons of gedroogd eekhoorntjesbrood. De truffel geur en smaak heeft de mayonaise te danken aan de synthetische truffelolie.
Als je op zoek bent naar the real deal vermijd je best de supermarktrekken. Zelfs wanneer je 99,99% zeker bent dat je in een klein winkeltje wel te maken hebt met échte truffelolie of truffelmayonaise, kijk je best even naar het etiket. Je wil niet te veel geld neerdokken voor synthetische stoffen en gedroogd eekhoorntjesbrood, natuurlijk.

Tekst: Demi Crapa

Foto: www.ambiance.be