In de lente van 2016 lanceerde de provincie Antwerpen een publieke oproep om een nieuwe naam te vinden voor het Fietsbelevingspunt Rupel-Scheldeland dat momenteel wordt opgebouwd aan de Rupeldijk te Boom. Uit vele inzendingen kwam “De Velodroom” als winnaar uit de bus. Door opnieuw een Velodroom naar Boom te brengen, wordt aangeknoopt met het rijke ambachtelijke verleden van de regio.
De naamwedstrijd leverde 102 suggesties op van Bomenaars en inwoners uit omliggende gemeenten. Het ene voorstel was al meer bruikbaar en origineler dan het andere. Het werd voor de wedstrijdjury een hele klus om uit de lijst met inzendingen een vlot klinkende naam te selecteren met internationale herkenbaarheid.
Gedeputeerde Bruno Peeters: “Het nieuwe fietsbelevingspunt in Boom is gelegen aan de Vlaanderen Fietsroute, een populaire lange afstandsroute bij buitenlandse vakantiefietsers. Daarnaast willen we ook wielertoeristen uit de buurlanden door een aantrekkelijke naam verleiden om het unieke Scheldeland te ontdekken met een fijne tussenstop te Boom.”
Uiteindelijk is de jury gezwicht voor De Velodroom, een vlot klinkende naam waarmee bedenker Kristof Verelst eer betoont aan de familie Apostel-Mampaey uit Boom. Deze  internationaal gerenommeerde ambachtslui waren tijdens de eerste helft van de vorige eeuw bijzonder bedreven met het bouwen van een dertigtal velodrooms in binnen- en buitenland, waaronder die van het Kuipke in Gent, de wielerpiste in het Sportpaleis van Antwerpen en de velodrooms van Marseille en Nice.
Er zijn er waarschijnlijk niet meer veel die het zich kunnen herinneren, maar tussen 1907 en 1929 had Boom zelfs een eigen velodroom – gebouwd door diezelfde familie Apostel-Mampaey – waar je vandaag nog aan herinnerd wordt in de Velodroomstraat. Naast een stuk ‘echte’ velodroom in het nieuwe belevingscentrum, ontdekken de bezoekers er ook de rijke wielercollectie van Paul van Bommel: 700 wielertruitjes, 20 unieke fietsen, 30 trofeeën, ontelbare wielerboeken, … flitsen voorbij op beeldschermen en interactieve installaties. Als bezoeker fiets je van de ene verwondering naar de andere. Daarbij ondersteunt door de storytelling van sportjournalist Karel Lemmens. Ondertussen werkt het team van de provincie verder aan de ontwikkeling van nieuwe vakantiefietsproducten, de fietsenverhuur en kleine herstellingen. Hiervoor beoogt men samenwerking met organisaties die actief zijn in de sociale economie zoals IMSIR. Het wordt ook mogelijk om ter plaatse (of online) je eigen fiets- of wielertraject uit te stippelen en in printversie mee te nemen of via je smartphone op te laden.