Vanaf 31 maart heeft recreatiedomein De Schorre er een bezienswaardigheid bij met kunstwerk Formica dat schittert op oude steenbakkerijmuur De Ruïne.

Provinciaal recreatiedomein De Schorre in Boom is vanaf 31 maart een blikvanger rijker. Het knappe graffitikunstwerk Formica overspant maar liefst 350 vierkante meter en brengt symbolisch een ode aan de vele arbeiders die in de Rupelstreek werkten tijdens het steenbakkerijtijdperk. Het kunstwerk werd ontworpen en geschilderd door de kunstenaars van Treepack op de oude steenbakkerijmuur De Ruïne.

Wat nu een weelderig groendomein is, was ooit een oude kleiput vol steenbakkerijen. De hele Rupelstreek die De Schorre omgeeft, wordt gekenmerkt door de vele overblijfselen van een tijdperk waarin de baksteennijverheid centraal stond; oude droogloodsen, steenbakkerijtunnels en schoorstenen zijn overal te zien. Ook in De Schorre bevindt zich zo’n restant, namelijk De Ruïne. Deze oude pijlerconstructie maakte deel uit van steenbakkerij Anverreeth en was ooit een ‘ramp’ waarop karretjes vol klei reden. Deze werden dan naar de eerste verdieping van de van de machinehal geduwd. De klei werd daar naar beneden gestort, waar deze vermalen werd voordat ze klaar was om te drogen en te bakken.

Ode aan het steenbakkerijverleden

Om juist dit steenbakkerijverleden in de schijnwerpers te zetten werd samengewerkt met de graffitikunstenaars van Treepack. Een passend ontwerp van maar liefst 350 vierkante meter beeldt werkmieren af die druk in de weer zijn in een kleistenen landschap. Zij staan symbool voor de vele duizenden arbeiders die tijdens de vorige eeuwen in en rond de kleiputten werkten. Formica is bovendien de Latijnse benaming voor mier. Het ontwerp gaat op in de omgeving, maar weet toch op te vallen.

Ondanks de slechte weersomstandigheden zorgde Treepack met ondersteuning van De Schorre voor een volledige realisatie van het project in slechts 3 weken. Na drooglegging van een klein moeras rond De Ruïne, een nieuwe laag roofing en een grondige reiniging van de muur konden de schilderwerken beginnen. Een eerste grondlaag werd geschilderd, daarboven volgde dan de knappe muurschildering naar het ontwerp van Sam Billen. Een combinatie van acrylverf en graffiti bleek ideaal om het kunstwerk te realiseren.

Laagdrempelige publiekstrekkers

De Schorre zet in op z’n bosgedeelte aangezien vooral dit deel van het domein zo goed als de volledige opbouw- en afbraakperiode van Tomorrowland publiek toegankelijk is. Zeven reuzegrote trollen van de hand van Deense kunstenaar Thomas Dambo en het blotevoetenpad toonden zichzelf al als ware publiekstrekkers in het trollenbos. Ook een metershoge trollentoren, een boomstamwaterval, het vlonderpad en een wijkspeeltuin liggen in het bosgedeelte. Formica is dus de laatste toevoeging aan de bezienswaardigheden in het trollenbos. “Als domein zetten we graag in op een laagdrempelig aanbod waar onze bezoekers het grootste deel van het jaar van kunnen genieten” aldus directeur van De Schorre, Manuel Jaskowiak.

Wandelbeleving centraal

“De Schorre speelt als groen- en recreatiedomein een belangrijke rol in de vrijetijdsbeleving van velen uit de streek. Met deze knappe nieuwe aanwinst hopen we nog meer bezoekers in De Schorre te verwelkomen en wandelbeleving in de Rupelstreek een nieuw leven in te blazen”, aldus Mireille Colson, gedeputeerde voor toerisme, vrije tijd, recreatie- en groendomeinen.

Vanaf 31 maart is Formica elke dag vrij te bezoeken tijdens de openingsuren van het domein. Parkeren kan op P1 van De Schorre te Schommelei 1, Boom. Meer info: www.deschorre.be, 03 880 76 00, onthaal@deschorre.be.   

Foto: Copyright: provincie Antwerpen – Foto: Koen Fasseur