KMSKA en Vincent Lagrange zoeken 150 brave honden

Je geliefde viervoeter laten vereeuwigen in een monumentaal groepstafereel? Het kan op woensdag 4 oktober voor het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA). Op Werelddierendag pakken het KMSKA en kunstfotograaf Vincent Lagrange uit met een participatief kunstproject: een uniek portret van 150 honden op de trappen van Het Schoonste Museum. Het KMSKA nodigt 150 honden en hun baasjes uit om hun hond aan te melden voor dit bijzondere initiatief. 

Op 4 oktober is het Werelddierendag. Een dag waarop de wereld stilstaat bij dierenrechten en dierenwelzijn. Fotograaf Vincent Lagrange brengt dieren steevast op een kunstzinnige manier in beeld. Een fotosessie met 150 viervoeters op de magistrale trappen van het museumgebouw is een nieuwe droom van de succesvolle dierenfotograaf.

“Die dag krijgen honden het KMSKA als podium”, zegt Belgisch kunstfotograaf Vincent Lagrange. “Mens en museum verhuizen tijdelijk naar de achtergrond, de honden spelen de hoofdrol. Op die manier slaan we de brug tussen dier en kunst. En krijgen dieren op deze symbolische dag de waardering en aandacht die ze verdienen.”

Honden van alle leeftijden, rassen en achtergronden zijn welkom. Met zoveel honden op één plek beloven de opnames alleszins een kleurrijk schouwspel te worden. En een huzarenstukje. Om alles in goede banen te leiden, nemen de hondeneigenaars samen met hun viervoeter plaats op de trappen. Maar omdat het dier centraal staat, worden de mensen op het groepsportret onherkenbaar gemaakt.

Luk Lemmens, voorzitter KMSKA vzw: “Het is fijn dat zowel de kunstcollectie als het gebouw kunstenaars blijven uitdagen om te creëren. Lagrange wil een surrealistisch tafereel maken met 150 honden aan de voorzijde van het museum. Wij werken graag samen aan dit initiatief omdat het KMSKA zijn bezoekers wil blijven verwonderen, verrijken en verbinden. Dat op Werelddierendag, dieren een bijzondere plek krijgen en zelfs vereeuwigd worden op de trappen van het KMSKA, vind ik een mooi idee.”

Alle deelnemers krijgen naderhand als dank een unieke, door de fotograaf gesigneerde poster van de opname cadeau. Mét hun favoriete huisdier als personage in een heel origineel kunstwerk!

Jouw huisdier verenigen in kunst?

Kan jij naar het KMSKA komen op 4 oktober? Draag jij je hond een warm hart toe? En wil jij hem of haar een ereplaats geven in een uniek kunstwerk van een gerenommeerde Belgische kunstfotograaf? Schrijf je dan vóór 27 september in voor

De Schoonste Hond-erdvijftig. Op basis van de inzendingen vindt een strikte selectie plaats.

Het registratieformulier mét voorwaarden en praktische info vind je terug op kmska.be