Vanaf 14 maart tot en met 30 april presenteert Schönfeld Gallery Four to the Floor, een solotentoonstelling waarin kunstenaar Albert Pepermans (°1947) teruggaat naar zijn jonge rock ’n roll jaren.
Tijdens de eerste lockdown besloot Pepermans om een reeks geselecteerde en gearchiveerde rock and roll paintings uit de jaren 80 van onder het stof te halen en te gebruiken als basis voor nieuw werk. Het resulteerde in verschillende kleurrijke diptieken, die met elkaar worden verbonden door een viervoudige illustratieve stempel. Pepermans labelde de diptieken onderaan telkens met een bijpassende titel (vb four times a dog, four times a chimney, four times a black man,…).

Schönfeld Gallery toont nu die nieuwe reeks, naast enkele originele werken uit die Rock periode van Pepermans (jaren 80).
Het werk belichaamt de leefwereld waarin Pepermans als jonge kunstenaar opgroeide; de fluokleuren, de popmuziek, de vedetten, de Pop Art en de flashy magazine covers die de jaren 80 typeren schemeren nog door in de nieuwe bestemming die Pepermans aan zijn oude affiches gaf. Een aantal van de affiches werd gebruikt voor een groepstentoonstelling in het Franse Rennes (1983), waarbij Pepermans zich liet inspireren door 16mm filmstroken voor zijn Arts + Machina 2 performance. Deze copy art performance in l’Ecole d’Architecture de Rennes werd gesponsord door Amerikaans fotokopieerpionier en multinational Rank Xerox. Fotokopies van de originele werken – die vier decennia geleden tevens het voorwerp waren van een rock n roll performance in de Hallen van Schaarbeek – zullen samen met de overschilderde exemplaren getoond worden.

De tentoonstelling is meer dan een terugblik op de jaren 80, ze staat volledig in het teken van deze artiest en zijn jongensdroom om een rock n roll ster te worden. De expo sluit af met een voorstelling van de vinyl box die Pepermans recent ontwierp voor Kristof Hahn, fervent rock ’n roll liefhebber en gitarist bij het Berlijnse Les Hommes Sauvages. De muziek en de kunst zullen worden samen gebracht in een finale wallpaper performance waarbij Pepermans zelf het podium betreedt als paint-star (onder voorbehoud van de maatregelen rond de pandemie).

Albert Pepermans
Het werk van Albert Pepermans (°1947) is een weerspiegeling van de man zelf; energiek, intuïtief en veelzijdig. Voor het grootste deel van zijn creaties gebruikt Pepermans verf, inkt en papier. Toch houdt de beperkte hoeveelheid aan materiaal deze artiest niet tegen om eindeloos te spelen met vorm, kleur en onderwerp. Zijn fascinatie voor de Pop Art en het Dadaïsme is telkens aanwezig, zowel in zijn omvangrijke portretten als in zijn kleinere al dan niet abstracte tekeningen. Improvisatie, beweging en optimisme typeren dit werk en geven de toeschouwer de indruk dat Pepermans zich telkens waagt aan een spontane artistieke jam sessie.

Albert Pepermans
Four to the Floor
14.03 – 30.04.2021
Schönfeld Gallery
Rivoli building #21
Waterloosesteenweg 690
1180 Brussel

Foto’s: www.clubparadis.be