Laus Polyphoniae is voor de liefhebbers van oude muziek een tiendaagse om naar uit te kijken. Van 19 tot en met 28 augustus legt het zomerfestival van AMUZ (Festival van Vlaanderen Antwerpen) onder de titel CONTRAPUNT van het leven de kern van de polyfonie bloot, maar staat het tegelijkertijd stil bij die gebeurtenissen in een mensenleven waar meerstemmigheid een must is. 

Polyfonie klinkt niet toevallig als een muzikaal kantwerk. Dat heeft namelijk alles te maken met contrapunt, de techniek waarmee je twee (of meerdere) stemmen met elkaar kan combineren. Net zoals kantwerk – waarbij garen om klosjes wordt gewonden en er door middel van slagen open of dichte vormen worden verkregen – duidt contrapunt op het doelbewust weven en verweven van al die stemmen tot een meerstemmige of polyfone compositie. En zowel bij kant als bij polyfonie bestaan er verschillende technieken en stijlperiodes. Laus Polyphoniae, het festival voor muziek uit middeleeuwen en renaissance, is dan ook ideaal om de polyfonie in al zijn rijkdom te verkennen. 

Een verstrengeling van stemmen en emoties
Een blik op het programma leert ons dat er tijdens Laus Polyphoniae heel wat deskundigheid op de teller staat wat het oude repertoire betreft, met ensembles als La Grande Chapelle en Huelgas Ensemble. Dat Paul Van Nevel en zijn zangers van Huelgas Ensemble het contrapunt tot in de puntjes beheersen, bewijzen ze op zondag 27 augustus met een contrapuntmarathon. Verwacht je aan een grote diversiteit, van sober tot rijkelijk versierd contrapunt. Andere concerten belichten dan weer het repertoire van een specifiek instrument – zoals dat voor de viola da gamba tijdens het slotconcert van het Franse L’Achéron – of het werk van bekende en minder bekende componisten. L’Ultima Parola ontrafelt zo een meesterwerk van Ockeghem. In deze voorstelling zorgt radio- en tv-stem Herman De Winné voor intermezzo’s met teksten over de filosofie van het leven. 

Met deze editie wil Laus Polyphoniae niet alleen de expertise van componisten en ensembles belichten, maar net zo goed de verbinding tussen polyfonie en onze emoties benadrukken. De voorstelling Zie een vrouw, een creatie van Lieve Blancquaert en Tiburtina Ensemble, combineert hedendaagse, universele beelden met oude muziek en verschillende vrouwenstemmen. De productie vormt zo een brug tussen het leven van eeuwen geleden en dat van vandaag. Polyfonie leert ons niet alleen dat meerstemmigheid een verrijking is, maar ook dat onze emoties van liefde, lijden, bewondering universeel zijn. Laus Polyphoniae toont zo nog maar eens de relevantie van oude muziek aan.

Praktisch
Laus Polyphoniae vindt plaats van 19 tot en met 28 augustus in AMUZ en op diverse historische locaties in Antwerpen. Tickets & info: https://amuz.be/laus-polyphoniae