Sinds enkele jaren ondergaat De Averegten een facelift met de bouw van een onthaalcentrum, de vernieuwing van de speeltuin en taverne Boshuis en de renovatie van de boerderij en plantentuin. In 2022 werd achter het onthaalcentrum een werkloods ingeplant en vandaag vond de opening van de langverwachte parking plaats voor het onthaalgebouw. Een flinke stap voorwaarts voor de talrijke bezoekers en meteen het startschot van het uitgebreide evenementenseizoen!

In 2017 opende het nieuwe onthaalcentrum aan de Boonmarkt zijn deuren. Het was van in het begin duidelijk dat er dichtbij het gebouw nood was aan een verharde parking, met plaats voor bussen, parkeerplaatsen voor personen met een beperking en een degelijke fietsenstalling.

Voorziene accommodatie:

–      een 100-tal plekken om fietsen op slot te kunnen stallen

–      een overdekte berging met oplaadpunten voor 20 fietsen

–      3 parkeerplaatsen voor autocars

–      13 autoparkeerplaatsen voor mensen met een beperking

–      2 camperplaatsen

–      voorzieningen om 41 parkeerplaatsen van een laadpaal te kunnen voorzien

Streekeigen beplanting

Op de nieuwe parking en de aanpalende zones worden vierenveertig nieuwe inheemse bomen aangeplant, o.a. esdoorn, berk, haagbeuk, inlandse eik, linde en olm. Er werd gekozen voor exemplaren van minimaal vier meter hoogte om zo meteen volume te creëren. Hiernaast worden zo’n 7.000 stuks struiken en bosgoedaanplantingen en 2.500 stuks tapijtbeplanting voorzien. Dit geeft de nieuwe parking direct een fris en groen uitzicht.

Ook voor de verharding is gekozen voor milieuvriendelijke alternatieven die perfect in de omgeving integreren.

Evenementenprogramma 2023

Ieder jaar wordt een heel divers programma uitgewerkt met een aantal sterkhouders die jaarlijks weerkeren zoals Feest op het Erf op zondag 14 mei en begeleide natuurwandelingen met de domeinwachter. Maar ook tijdens de evenementen wordt volop ingezet op vernieuwing en activiteiten die zich richten op meerdere en nieuwe doelgroepen.

Momenteel loopt al de nieuwe zomerzoektocht voor gezinnen rond rupsje Wiedel. Volgende zaterdag, 29 april, pakken we voor de eerste maal uit met een plantenruilvoormiddag rond vlinderplanten i.s.m. Velt en een infonamiddag over bloemenweiden i.s.m. Inverde. Twee weken later, op zondag 14 mei, is het dus weer Feest op het Erf. We gaan terug naar onze roots en betrekken het boerenerf in ons evenement. We laten je kennis maken met het boerenleven van weleer met o.a. demo’s van oude ambachten en een heuse boeren- en ambachtenmarkt. Kinderen kunnen ‘ravotten op grootmoeders wijze’ of meedoen met één van onze workshops, terwijl jij geniet van een hapje en een drankje op ons terras op de tonen van live ‘folklore’ muziek.

In het weekend van 3 en 4 juni staan bijen centraal in De Averegten. In onze bijenhal houden de imkers van de Buc-Carbie opendeur en vertellen je alles over het reilen en zeilen in de bijenkorf. Daarnaast is er ook aandacht voor wilde bijen en wespen met een heuse Wilde Bijensafari en workshops voor kinderen.

Maar dat is nog maar een tipje van het uitgebreide programma. Alle evenementen vind je terug in het infokrantje dat in het onthaal ter beschikking ligt en in een groot deel van Heist-op-den-Berg is verspreid.

Mireille Colson, gedeputeerde bevoegd voor Recreatie- en Groendomeinen: “De nieuwe parking aan het onthaalcentrum is de kers op de taart van de volledige vernieuwingsgolf die De Averegten de laatste jaren heeft ondergaan. Al tientallen jaren is het domein een plaats waar iedereen zich thuis voelt en komt genieten van de mooie natuur. De vernieuwingen worden door onze bezoekers fel gewaardeerd. Een duidelijk sein dat de inspanningen die de provincie Antwerpen heeft gedaan, lonen! Maar dat is niet de enige reden dat het aantal bezoekers de laatste jaren is toegenomen. De uitgebreide publiekswerking en bijhorende promo hebben duidelijk de weg naar het ruime publiek gevonden.”

Foto: Provincie Antwerpen