SnekTrek (SnackTrack) is een boeiende coronaproof fietsroute van het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland, die je leidt naar een enerzijds eenvoudige en anderzijds bijzondere eetgelegenheid. Die bevindt zich meestal op het punt van ommekeer, daar waar je ‘krachtvoer’ nodig hebt voor de terugreis. Geen moeilijkdoenerij, geen archeologisch en culinair onderzoek die iedere spontane smaakbeleving teniet doen. En ook niet ‘Zoekt en gij zult vinden’. Nee, wat je op een plaatje aan de muur of op de kaart ziet, krijg je.

Evi van de Velde (links) en Corry Nicolai, de eigenaresse van lunchroom en cafetaria De Stêdspolle in Workum, zijn nog maar een half jaar bezig, maar hebben al zo’n reputatie opgebouwd dat de ‘frituur’ als een culinaire attractie in Friesland wordt gezien. Met hun zelfbereide toppings en verse groenten geven ze friet een extra dimensie. Foto’s: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De ‘nonnen’ Corry en Evi
“Wie van ver komt, kan zijn auto het beste op het openbare parkeerterrein van Hindeloopen, bij de buitenjachthaven van Skips Maritiem, parkeren. Vandaar ben je in een paar tellen in het centrum van een van de allermooiste stadjes van de wereld. Hindeloopen, in het Fries Hylpen, dus. Maar nu gaan we niet naar Hindeloopen, maar naar ‘de nonnen van Workum’. Brabant heeft ‘De nonnen van Vught’, het taleninstituut Regina Coeli, dat opgericht werd door de Zusters Kanunnikesse van de Heilige Augustinus. Wat Brabant niet heeft, hoe dicht het ook bij de friturenstaat Vlaanderen ligt, heeft Friesland: de beste patatzaak van Nederland. In Workum bakken Corry Nicola en haar rechterhand Evi van de Velde in lunchroom De Stêdspolle aan het Súd vers gesneden frieten van speciale piepers uit de Noordoostpolder, Agria. Zij, altijd gekleed in zwart, serveren de dikke frieten in papieren bakjes en zakjes en in het restaurant op stoere komborden van aardewerk met unieke zelfgemaakte toppings en verse groenten. En dat doen de dames onder toeziend oog van de 10-de eeuwse monnik Uffing, het bronzen standbeeld voor de grote St. Gertrudiskerk in het centrum van de Elfstedenstad.

Hij, Uffing, werd in 965 in Workum geboren en trok voor zijn zendingsmissies de wijde wereld in, net als Bonifatius 200 jaar eerder deed vanuit Engeland. Link werk, zendeling zijn, vooral als je in de buurt van Dokkum komt. Daarom kozen ‘de nonnen’ Corrie en Evi uit Balk voor Workum voor het uitdragen van hun missie en passie: een patatzaak runnen die zich op alle fronten onderscheidt van de massa. Kijk en proef zelf maar. De zaak is nu, januari 2020, vanwege corona alleen open voor het afhalen en bezorgen van telefonisch bestelde menu’s.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Meer info:
www.odulphuspad.nl (kloosterpad)
www.11en30.nu/de-canon-vensters/friesland-als-kloosterland
www.reginacoeli.nl/over-regina-coeli/de-nonnen-van-vught.html (taleninstituut)
www.destedspolle.nl (frietspeciaalzaak De Stêdspolle)
www.facebook.com/Stedspolle (frietspeciaalzaak De Stêdspolle)
www.keunstwurk.nl/kunstobjecten/monnik-uffing/  (standbeeld monnik)
www.warkumserfskip.nl/id75.htm (historie Workum)
www.workuminbeeld.nl (historie Workum)
www.elfstedenroute.nl

Foto’s: www.friesnieuws.nl