Misia is een muzikale vertelling rond het leven van Misia Sert (1872-1950): de koningin van de Parijse salons, maar ook van de gebroken dromen en ontmaskerde liefde. Ensemble Revue Blanche en radiomaakster Katharina Smets gaan op zoek naar een verloren tijd: de belle époque waarin zij leefde. In een unieke concertformule worden echte en fictieve verhaallijnen verweven tot een unieke kroniek, waarin de realiteit vaak vreemder blijkt dan fictie. De première van deze voorstellingenreeks staat gepland op 26 januari 2019 tijdens Klara in de Singel.

Misia kadert binnen een vierjarig parcours dat Revue Blanche uittekent op vraag van Muziekcentrum De Bijloke Gent. Dit traject behelst de creatie van diverse projecten waarin wordt geëxperimenteerd met nieuwe vormen van concertbeleving. Revue Blanche legt met Misia ditmaal de nadruk op ‘pure audio’: de luisterervaring in al z’n facetten. Klank en verhaal staan centraal, ontdaan van opsmuk of visuele afleiding. Het wordt een echt luisterspel dat de anekdotiek overstijgt, een historische momentopname reflecteert, maar tegelijk verleidt tot een confrontatie met het nu. De muziek werd gekozen op basis van musicologisch onderzoek door Sofie Taes en Revue Blanche en gearrangeerd door de internationaal bekroonde Vlaamse componist Frederik Neyrinck. Fragmenten en samples uit reportagegeluid worden op scène live vermengd met muziekuitvoeringen, citaten uit Misia’s autobiografie en verslagen van de zoektocht van de verteller Katharina Smets.

Misia Sert’s leven belichaamt de artistieke, culturele en sociale geschiedenis van Frankrijk en België anno 1900. Het publiek duikt met de neus in het pluche van de society-salons en het fluweel van de theaterzitjes. Het leest mee over de schouder van de grootste dichters van de Belle Époque en loert door de lens van Misia’s legendarische portrettisten. Misia gidst ons doorheen de vroegmoderne avant-garde, recht van© Randall Caesar toen naar nu: welke verhalen en kunstwerken blijken relevant voor ons? Welke muzikale schatten van toen slaan aan bij het publiek van vandaag? Welke verhalen mogen niet onverteld blijven?

Revue Blanche
Lore Binon – sopraan

Caroline Peeters – fluit

Kris Hellemans – altviool

Anouk Sturtewagen – harp

Katharina Smets – vertelling, audioverhaal en onderzoek
Sofie Taes – musicologisch onderzoek
Frederik Neyrinck – arrangementen
Muziek van Casella, Duparc, Durey, Delage, Poulenc, Satie, Stravinsky, Hillemacher, Holmes, Ravel

Voorafgaand aan de concertreeks, op zondag 6 januari 2019 om 18u, zendt VRT-Klara de radiodocumentaire over Misia’s leven uit (een productie van Katharina Smets met stemmen van Kurt Van Eeghem en Reinhilde Decleir).

 

Speellijst voorjaar 2019:

Za 26/1/2019.     Klara in de Singel Antwerpen
Do 31/1/2019.     CC ‘t Aambeeld Aatselaer
Wo 20/2/2019.   CC De Factorij Zaventem
Vr 22/2/2019       Muziekcentrum de Bijloke
Za 9/3/2019.        Noorderkerk Amsterdam (NL)
Zo 10/3/2019.     Waterstaatskerk Hengelo (NL)
Wo 8/5/2019.      Lunalia Mechelen
Za 1/6/2019.        CC Halle

https://www.facebook.com/MisiaRevueBlanche www.revueblanche.be

Klara in de Singel Antwerpen CC ’t Aambeeld Aartselaar
CC De Factorij Zaventem Muziekcentrum de Bijloke Noorderkerk Amsterdam (NL) Waterstaatskerk Hengelo (NL) Lunalia Mechelen

Contact :

Artiestenbureau Els & the Artists Els Moens

+32 496 81 39 97

els.moens@telenet.be

www.elsandtheartists.be

+32 496 81 39 97