‘Te’ is nooit goed, behalve in ‘tevreden’. Dat te veel alcohol drinken een nefaste invloed op de gezondheid heeft is wellicht een open deur intrappen. Toch kan het zeker geen kwaad om de gevaren van een overdaad aan alcohol nog eens te beklemtonen. Zo blijken 55-plussers steeds meer te drinken en voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Onderstaand artikel van het Amerikaanse NIH(National Institutes of Health) zet de mogelijke problemen op een rijtje. Te veel alcohol drinken kan onze gezondheid ernstig schaden. Alcohol verstoort de communicatiepaden van de hersenen en kan het uiterlijk en de werking van de hersenen beïnvloeden. Deze verstoringen kunnen de stemming en het gedrag veranderen en het moeilijker maken om helder te denken en gecoördineerd te bewegen.

Geen kruistocht
 
Het is zeker niet de bedoeling om een kruistocht tegen alcohol te beginnen. Er zijn gelukkig heel wat mensen die er perfect weten mee om te gaan en af en toe van hun glaasje wijn, bier of sterkedrank genieten. Daar is zeker niets mis mee. Van alcohol genieten is perfect mogelijk, maar je moet je bewust zijn van het potentiële gevaar.
Niet dat we je willen ongerust maken, maar er zijn toch duidelijk een aantal gevaren. Zonder de pretentie te hebben volledig te willen zijn gaan we even dieper in op de gevolgen van overmatig drankgebruik op het hart, de lever, de alvleesklier, de vorming van kankers en het immuunsysteem.
 
Hart
 
Veel drinken gedurende een lange tijd of te veel bij een enkele gelegenheid kan het hart beschadigen en problemen veroorzaken, waaronder cardiomyopathie, het rekken en hangen van de hartspier,  onregelmatige hartslag, beroertes en hoge bloeddruk.
 
Lever

Overmatig drinken eist veel van de lever en kan leiden tot een verscheidenheid aan problemen en leverontstekingen, waaronder steatosis of leververvetting, alcoholische hepatitis, fibrose en cirrose.
 
Alvleesklier
 
Alcohol zorgt ervoor dat de alvleesklier giftige stoffen aanmaakt die uiteindelijk kunnen leiden tot pancreatitis, een gevaarlijke ontsteking en zwelling van de bloedvaten in de pancreas die een goede spijsvertering verhinderen.
 
Kanker
 
(Bron: National Cancer Institute – zie https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/alcohol/alcohol-fact-sheet)
Op basis van uitgebreide beoordelingen van onderzoeksstudies is er een sterke wetenschappelijke consensus over een verband tussen alcoholgebruik en verschillende soorten kanker. In zijn rapport over kankerverwekkende stoffen noemt het National Toxicology Program van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Human Services consumptie van alcoholische dranken een bekend carcinogeen voor de mens. Uit het onderzoek blijkt dat hoe meer alcohol iemand drinkt – vooral hoe meer alcohol iemand regelmatig drinkt in de loop van de tijd – hoe groter zijn of haar risico op het ontwikkelen van een aan alcohol gerelateerde kanker is.
Naar schatting 3,5 procent van alle sterfgevallen door kanker zijn gerelateerd aan alcohol.
 
Er zijn duidelijke patronen ontstaan ​​tussen alcoholgebruik en de ontwikkeling van de volgende soorten kanker:
 
Hoofd-halskanker
 
Alcoholgebruik is een belangrijke risicofactor voor bepaalde hoofd- en halskankers, met name kankers van de mondholte, keelholte en strottenhoofd. Mensen die 50 of meer gram alcohol per dag consumeren (ongeveer 3,5 of meer drankjes per dag) hebben minstens twee tot drie keer meer kans om deze kankers te ontwikkelen dan niet-drinkers. Bovendien zijn de risico’s van deze kankers aanzienlijk hoger bij personen die deze hoeveelheid alcohol consumeren en ook tabak gebruiken.
 
Leverkanker
 
Alcoholgebruik is een onafhankelijke risicofactor voor en een primaire oorzaak van leverkanker (hepatocellulair carcinoom). Chronische infectie met hepatitis B-virus en hepatitis C-virus zijn de andere belangrijke oorzaken van leverkanker.
 
Borstkanker

In meer dan 100 epidemiologische onderzoeken werd gekeken naar het verband tussen alcoholgebruik en het risico op borstkanker bij vrouwen. Deze onderzoeken hebben consequent een verhoogd risico op borstkanker gevonden in verband met toenemende alcoholconsumptie. Een meta-analyse van 53 van deze onderzoeken (met in totaal 58.000 vrouwen met borstkanker) toonde aan dat vrouwen die meer dan 45 gram alcohol per dag dronken (ongeveer drie drankjes) een 1,5 keer zo groot risico hadden om borstkanker te krijgen als niet-drinkers.
Het risico op borstkanker was hoger bij alle niveaus van alcoholgebruik: voor elke 10 gram alcohol die per dag werd geconsumeerd (iets minder dan één drankje), zagen onderzoekers een kleine (7 procent) toename van het risico op borstkanker.
 
Immuunsysteem
Te veel drinken kan uw immuunsysteem verzwakken, waardoor je lichaam een veel gemakkelijker doelwit wordt voor ziekten. Chronische drinkers zijn vatbaarder voor ziektes als longontsteking en tuberculose dan mensen die niet te veel drinken. Een enkele keer veel drinken vertraagt het vermogen van je lichaam om infecties af te weren – zelfs tot 24 uur nadat je dronken bent geworden.

Auteur: Stefaan Van Laere

Foto’s: www.seniorennet.be