Zo’n 11.000 geschiedenisliefhebbers namen vanavond deel aan De Nacht van de Geschiedenis, een avond waarop zo’n 200 Davidsfonds afdelingen evenveel geschiedenisactiviteiten organiseerden in Vlaanderen en Brussel. Dit jaar draaide De Nacht rond meesterschap en dat leverde heel wat boeiende activiteiten op rond Vlaamse meesters zoals Rubens en Van Eyck, maar ook rond oude ambachten en jonge kunstenaars.

De Nacht van de Geschiedenis was aan haar 17de editie toe en bracht11.000 geschiedenisliefhebbers op de been. Dit jaar draaide het thema rond meesterschap en dat werd breed ingevuld: onder andere een heuse familiedag in de Abdijsite van Herkenrode, een unieke Japanse theeceremonie in Hulshout of lezingen rond Vlaamse meesters zoals Bruegel, Bernard van Orley en Alfred Ost stonden op het programma. Zo’n 200 Davidsfonds afdelingen namen deel en trokken gemiddeld 55 deelnemers per activiteit. Organisator Davidsfonds is tevreden met de opkomst.

Uitschieters waren Davidsfonds Lichtervelde met 300 aanwezigen bij de lezing van Bart Van Loo over de Bourgondische hertogen, Davidsfonds Dilbeek-Wolsem met 180 deelnemers aan een Bruegelavond en Davidsfonds Evergem-Ertvelde-Sleidinge met 120 bezoekers aan het atelier van kunstenaar Dirk De Keyzer. Davidsfonds Dessel en Joël Smets verwelkomden 112 geschiedenis- en sportliefhebbers voor een overzicht van zijn motorcrosscarrière. En op de Abdijsite van Herkenrode bracht Davidsfonds Groot-Hasselt zo’n 150 deelnemers bijeen voor hun (familie)dag in het kader van De Nacht van de Geschiedenis: de Meesters van Herkenrode.
De Nacht van de Geschiedenis vindt volgend jaar plaats op verschillende avonden in de week van 9 t.e.m. 15 maart 2020. De Nacht staat dan in het teken van ‘nieuwe buren’: in zijn nieuwe missie beklemtoont Davidsfonds dat het lokaal verankerd is en mensen verbindt door hen samen cultuur te laten beleven. Dat wil het meer dan ooit doen op een inclusieve manier, en het thema ‘nieuwe buren’ leent zich daar uitstekend voor. Zo zal de nadruk gelegd worden op de lokale geschiedenis, bijvoorbeeld de veranderingen in wijken of gemeenten, maar ook op internationale migratiestromen met o.a. verhalen van landverhuizers.