Misschien heb je in de gedwongen corona-isolatie de kasten en schuiven eens grondig geruimd omdat je toch niets anders te doen had. Wie weet vond je daar wel nog kostbare edelmetalen, zoals goud of zilver. Maar wat is nu bijvoorbeeld zilver waard?

De materiële en niet-materiële waarde van zilver (zeg maar de emotionele waarde die aan het bezit gekoppeld is en verwijst naar de schenker of de erflater) stijgt uiteraard met het verstrijken van de tijd. Hoe langer je een stuk in bezit hebt, hoe meer je eraan gehecht raakt en hoe zeldzamer het ook wordt. Bovendien verslijt zilver nauwelijks en blijft het dus zijn waarde behouden.

Antiek zilver in opdracht
Zilver heeft al sinds we het ontdekten een onweerstaanbare aantrekkingskracht op mensen gehad. Het  is een edelmetaal dat glanst, gemakkelijk te bewerken is en weinig onderhoud vergt. Met zilver kan je dan ook alle kanten uit, en we vinden het in zowel de collectie van de royals en notabelen als (vaak in afgeleide vorm) bij minder gefortuneerde particulieren. Ook wie weinig geld heeft, is bereid te sparen voor zilver.

Aan zilver wordt naast de onmiskenbare materiële waarde ook emotionele waarde toegediend. Juwelen en sieraden in zilver worden vaak in opdracht gemaakt, en zijn aldus dikwijls unieke stukken wat op zijn beurt de materiële waarde vergroot.

De teletijdmachine van professor Barabas
Naarmate de tijd verstrijkt krijgen de meeste zilverwerken ook geschiedkundige waarde. Je zou een studie van het zilver een reis door de tijd met de teletijdmachine van professor Barabas kunnen noemen.
Bij deze studie kijk je niet alleen naar de kunstige vlijt van de edelsmid die het zilverjuweel maakte, maar leer je ook bij over de opdrachtgevers die voor het juweel betaalden. Het is ook een tijdsdocument dat verwijst naar de kunst- en culturele stromingen van de periode waarin het werd gemaakt, bijvoorbeeld Louis XV of Empire of Arts and Crafts( Engeland).

Verzamelaars
Als je zilver koopt dan doe je dat omdat je zilver naar waarde weet te schatten vanwege de  onweerstaanbare schoonheid of omdat je een verzamelaar bent van specifieke stukken of periodes. Gaandeweg zal het zilver ook emotionele waarde krijgen.
Je zal het merken: het zal je moeilijk vallen om het zilver dat je al enige tijd in bezit hebt weer van de hand te doen. Tot je op een bepaald moment van je hart een steen maakt en toch de stap zet naar een inkoper van zilver. Maar geen nood, de som geld die je dan krijgt zal de pijn zeker verzachten…

Opletten voor vervalsingen
Zilver aankopen is niet zonder risico. Laat je niet verleiden door oogverblindend gefonkel van juwelen en sieraden die er op het eerste gezicht als zilver uitzien. Wantrouw ‘koopjes’ tegen spotprijzen, want vaak worden stukken die verzilverd zijn of een onzuivere legering van zilver met andere minder edele metalen bevatten te koop aangeboden.

Auteur: Stefaan Van Laere

Foto’s: www.seniorennet.be