Je maakt de reis naar de Kliffen van Moher waarschijnlijk om twee redenen: de ongelofelijke hoogte van de rotswand en het minstens zo ongelofelijk mooie uitzicht vanaf de top.

De Kliffen van Moher zijn 214 meter hoog. Het gegroefde steen spreidt zijn vingers zuidwaarts uit tot aan de verderop gelegen county’s Cork en Kerry. Als je goed kijkt, kun je vanaf O’Brien’s Tower in het noorden zelfs de Aran Islands zien liggen.
Wanneer het stuifwater van de zee de lucht vult met de verkwikkende frisheid van de Wild Atlantic Way, is het niet moeilijk je voor te stellen dat je op het voorsteven van een statig schip over de oceaan vaart. Om de magie te behouden gaat er niets boven een winderige wandeling over de bovenkant van de klif, waar de randen iets omhoog staan, net als de schuimkoppen op de golven ver beneden je. Probeer de Doolin Cliff Walk eens. Deze leidt je langs het gehele pad tot aan het zeer interessante bezoekerscentrum, dat tegen de heuvel aanligt als een hobbithuis.

Fantastische flora en fauna
Natuurlijk horen de wilde dieren die hier thuishoren bij de meest unieke en waardevolle aspecten van deze kliffen. Als je van vogels kijken houdt, zit je hier goed. Je ziet ontelbare papegaaiduikers met hun verdrietige blik, elegant uitgedoste alken, drukke drieteenmeeuwen, en als je geluk hebt zelfs een schuwe slechtvalk.
Het omringende landschap blinkt uit in natuurpracht, met teer lijmkruid, roze strandkruid en andere wilde bloemen die tussen het helmgras bloeien rond je voeten. Bij rustig weer moet je de rimpelingen in het water goed in de gaten houden. Opspringende reuzenhaaien en scholen dolfijnen zijn hier vaak te zien.

IJzersterke verhalen
Op een eiland van verhalenvertellers is het geen verrassing dat zo’n indrukwekkend landschap gepaard gaat met een hoop folklore en fantasie. Zo is er het verhaal over de visser die verliefd werd op een zeemeermin, maar zij liet hem in de steek en keerde terug naar de zee; over de gedoemde Leap of the Foals (sprong van de veulens), waar de mythische Tuatha Dé Danann zich over de rand van de klif stortte; en over de verloren onderwaterstad Kilstiffen … Na een dag in de buitenlucht is het fijn om plaats te nemen in een knusse pub. Vraag een plaatselijke Ier om je wat verhalen te vertellen bij het schijnsel van het brandend turfvuur. Sfeervoller dan dat kan haast niet!

Foto: www.ireland.com