De vierde editie van het Antwerp Art Weekend vindt plaats van 25 tot 27 mei 2018. Ook nu slaan de kunstorganisaties in en rond Antwerpen de handen in elkaar om hedendaagse kunst te vieren. Van vrijdag 25 mei tot en met zondag 27 mei stellen meer dan 60 Antwerpse galeries, kunstinstellingen, musea en tijdelijke tentoonstellingen hun deuren open voor een intense, driedaagse kunstmanifestatie. Het Weekend creëert een momentum met extra aandacht voor hedendaagse kunst in Antwerpen. Er zijn aangepaste openingsuren en er worden specifieke activiteiten georganiseerd, zoals speciale tijdelijke tentoonstellingen, lezingen en performances. Een van de hoogtepunten is de Nacht van de Beeldende Kunst, een evenement dat plaatsvindt in De Studio, de centrale hub van het Antwerp Art Weekend. Antwerpen herbergt een levendige hedendaagse kunstscène, variërend van internationaal gerenommeerde musea, galeries en kunstencentra tot artist-in-residencies, projectruimtes, jonge en opkomende initiatieven en pop-up tentoonstellingen. Gunstig gelegen in de nabijheid van Brussel, Parijs, Londen, Rotterdam, Amsterdam en Keulen, is Antwerpen een thuis voor vele internationale kunstenaars en kunstliefhebbers. Sinds 2014 verbindt de non-profitorganisatie Antwerp Art de activiteiten van zijn leden – een selectie van hedendaagse kunstgaleries, kunstruimten en musea – en een levendige pool van aankomende kunstinitiatieven en pop-up tentoonstellingsruimten gevestigd in Antwerpen. Het jaarlijkse Antwerp Art Weekend is de ultieme viering van hedendaagse kunst in Antwerpen.

Antwerp Art Pavilion
Antwerp Art heeft een van de paviljoenen naast het MAS (Museum Aan de Stroom) verworven. Antwerp Art zal de ruimte onder de naam Pavilion hosten en zal een eclectische mix van tentoonstellingen en kunstevenementen brengen, ontsproten uit zijn pool van leden. Tijdens het Antwerp Art Weekend zal het eerste evenement de ruimte lanceren en officieel openen.

Lampekap: Track Tracy
Lena Daems en Frederik van Remoortere zijn een jong kunstenaarsduo gevestigd in Antwerpen, actief sinds 2009 onder de naam Lampekap. Tijdens het Antwerp Art Weekend presenteren ze ‘Track Tracy’, een choreografie met de voorbijgangers. Twee lichtstralen op het dak van MAS gaan heen en weer en zullen bepaalde mensen volgen. Op basis van kunstmatige intelligentie richten de lichtstralen zich op een type persoon dat ze willen belichten. Track Tracy bevraagt onderwerpen als privacy, netwerken, sociale media en in de schijnwerpers staan. Passanten nemen onbewust deel aan de choreografie van Track Tracy en worden onderdeel van het kunstwerk.

David Claerbout bij Micheline Szwacjer
Ter gelegenheid van het Antwerp Art Weekend presenteert Micheline Szwacjer The pure necessity, David Claerbouts opmerkelijke versie van The Jungle Book. Deze remake ontdoet de Disney-klassieker uit 1967 van muziek, dans en fratsen, om de dieren hun natuurlijke waardigheid terug te geven. Ontdaan van narratieve, komische capriolen en antropomorfe dieren, richt Claerbout zich op de dieren in het wild terwijl ze zich door de jungle bewegen vergezeld van de geluiden van hun natuurlijke habitat. Baloo, Bagheera en Kaa, die jong en oud al tientallen jaren aan het lachen brengen met hun liedjes en humor, zijn in deze versie weer 100% beer, panter en python.
Friedrich Kunath bij Tim Van Laere Gallery
Tim Van Laere brengt een solotentoonstelling van de in Duitsland geboren en in LA wonende kunstenaar Friedrich Kunath. De wereld van Kunath is veelzijdig, ongerijmd en divers. Absurd, psychedelisch, vol humor én ernstig. De gelaagdheid van Kunath komt concreet in de schilderijen tot uitdrukking met motieven en tekstfragmenten die nevenstaand of elkaar overlappend tegen een landschappelijke achtergrond staan;  vergezichten waarin vaak een ondergaande zon of regenboog (dé clichés van romantisch verlangen) figureert. Ironie en melancholie smelten samen in een blijmoedig vocabulaire, met steeds een nieuwe, glorieuze, zonsondergang aan de horizon.

Mike Bouchet bij Sofie Van de Velde
Gallery Sofie Van de Velde in Antwerpen presenteert de eerste solotentoonstelling in België van de Amerikaanse kunstenaar Mike Bouchet. Zijn werk is gericht op de effecten van de (Amerikaanse) consumentencultuur en hoe beelden van producten uit die consumptiemaatschappij via verleidende en misleidende reclame en massamedia verlangens oproepen bij de consumenten. Naast een dertigtal schilderijen en een jacuzzi-sculptuur genoemd naar een beroemde celebrity, zal Bouchet ter gelegenheid van de tentoonstelling en het Antwerp Art Weekend ook de grootste ‘gelatine’ ter wereld produceren: een gigantische worst uit zwarte gelatine, met de penetrante geur van de energiedrank Red Bull, symbool voor de hedendaagse prestatiegerichte consumptiemaatschappij.
Kim Jones bij Zeno X
Kim Jones heeft in de afgelopen dertig jaar een consistent oeuvre opgebouwd, bestaande uit tekeningen, sculpturen, schilderijen, installaties en performances, waarbij vaak verschillende media worden gecombineerd. Jones blijft zijn werken vernieuwen door vormen en composities te wissen, toe te voegen, te veranderen en te muteren – vandaar de verschillende lagen en datums in zijn werken. Het is zijn manier om met de constante beweging van het leven om te gaan.
Stieglitz19: Chinees Lente deel 3
Ter viering van 10 jaar Stieglitz19 brengt de galerie een uitgebreide selectie van belangrijke Chinese hedendaagse fotografen. Enkele werken van Ren Hang brengen hulde aan zijn nalatenschap en hangen naast nieuwe werken van Chen Wei, Ji Zhou, Zhang Wei, Zhang Hai’er, Rong Rong en Lin Zhipeng.
LLS Paleis: AMBRAS
LLS Paleis is een alternatieve kunstruimte in Antwerpen, een vrijhaven voor de beeldende kunst. Stella Lohaus zet zich in voor de komende tien jaar van LLS. Tijdens Antwerp Art presenteert LLS Paleis ‘AMBRAS’. De stad Antwerpen viert de barokperiode en Rubens in 2018. Politiek en geografisch domineerde het gewapende conflict tussen katholieke en protestantse religie dit tijdsbestek. In Antwerpen bezetten de Spanjaarden de stad en de haven. In het Antwerpse dialect is AMBRAS het woord voor “conflict / een gevecht”. Het is etymologisch ontleend aan het Spaanse woord voor Antwerpen, d.w.z. Amberes. Om deze periode te herdenken toont LLS Paleis drie hedendaagse Spaanse kunstenaars: Oier Etxeberria, Pep Vidal en Oriol Vilanova (Manresa, 1980). Rubens en de historische achtergrond van zijn leven, zullen hun vertrekpunt zijn.
Hole Of The Fox: Stef Van Looveren
Hole Of The Fox is een artspace en artist-run initiatief, opgericht in december 2011 door kunstenaar Benny Van den Meulengracht-Vrancx, met de nadruk op de presentatie van baanbrekend werk van opkomende kunstenaars. Tijdens het Antwerp Art Weekend presenteert Hole in the Fox een solotentoonstelling van Stef Van Looveren. Zijn praktijk vertaalt zich in video-installaties, fotografie en collages. Hij gebruikt de installaties als een poging om het prestatievermogen van ons menselijk gedrag te reflecteren en te ontmantelen, voornamelijk binnen het begrip gender. Van Looveren zal een ruimte creëren die onze virtuele en fysieke ervaring met elkaar vervlechten. In samenspraak met artviewer.org wordt de toeschouwer gevraagd zijn smartphone te hanteren voor een vorm van interactie, waarbij verschillende media op elkaar inspelen.
De Studio
De Studio fungeert als centrale locatie voor het Antwerp Art Weekend, waar tentoonstellingen, lezingen en de Nacht van de Beeldende Kunst plaatsvinden. Voor elk evenement in De Studio nodigde Antwerp Art een curator uit. De curatoren voor deze editie zijn ABC Klubhuis voor de tentoonstelling over beeldende kunst, Helena Kritis en Liene Aerts voor de videotentoonstelling, Federico Acal voor de performances, Louise Osieka voor de artist talks en het Ekster-label voor de Nacht van de Beeldende Kunst.

Antwerp Art Weekend
25-27 mei 2018
Meer dan 60 locaties in en rond Antwerpen
https://antwerpart.be
Foto’s: Micha Pycke, Club Paradis