Zag jij de haven al eens door de ogen van een gans, hoog in de lucht? Nog niet? Dan moet je vanaf 14 april beslist eens langslopen in het MAS Havenpaviljoen, het informatiecentrum van de Antwerpse haven aan de voet van het MAS. Daar vind je een tentoonstelling met 23 unieke luchtfoto’s die gemaakt werden tijdens een vlucht met ganzen. Ze tonen de haven zoals je haar allicht nog nooit zag.
Ben je betoverd door één van de foto’s en wil je die graag kopen? Dat kan, en je steunt er het goede doel mee. Op 4 mei worden de foto’s geveild. De opbrengst gaat naar twee vogelopvangcentra.
Copy Beest
Het eerste dat gansjes zien bewegen nadat ze uit het ei zijn gekropen, beschouwen ze als hun moeder. Het was de Oostenrijkse zoöloog Konrad Lorenz die decennia geleden deze ontdekking deed. Ondertussen is het inprentingsvermogen van ganzen welgekend. TV-maker Dieter Coppens besloot dat vermogen te testen in het kader van het één-programma Copy Beest (uitgezonden op 1 april en nog te bekijken via VRTnu). Hij voedde een aantal gansjes op nadat ze uit het ei waren gekomen, met de bedoeling met hen de lucht in te gaan. En niet zomaar de lucht in. De uitdaging bestond erin om samen met de ganzen te vliegen over de uitgestrekte haven van Antwerpen (ruim 12.000 ha groot) en de weidsheid, maar vooral het verrassend groene karakter ervan, in beeld te brengen.
Op 16 oktober 2016 vloog Dieter aan boord van een ULM samen met zijn ganzen de lucht in. Het resultaat van die tocht is een indrukwekkende reeks luchtfoto’s.

Tentoonstelling
Om zoveel mogelijk mensen de kans te geven nog wat langer te genieten van de unieke beelden, besliste het Havenbedrijf om 23 foto’s tentoon te stellen in het Havenpaviljoen. Het kon hiervoor rekenen op de steun van één en productiehuis De Mensen. De tentoonstelling ‘de haven, maar dan gans anders’ bezichtigen kan alle dagen tussen 9.30 en 17.30 uur, uitgezonderd op maandag. De toegang is gratis.
Veiling
Op 4 mei wordt de tentoonstelling afgesloten met een veiling waarop alle foto’s verkocht worden. Wil jij graag eigenaar worden van een unieke foto van de haven? Kom dan op 4 mei om 19.30 uur naar het MAS Havenpaviljoen. De opbrengst van de veiling gaat naar twee vogel- en dierenopvangcentra, een in Brasschaat en een in Kieldrecht, die onder meer actief zijn in het havengebied.
Dieter Coppens tekent alvast present. Jij komt toch ook?
Praktisch
De tentoonstelling ‘de haven, maar dan gans anders’ loopt van 14 april tot 4 mei in het MAS Havenpaviljoen, Hanzestedenplaats 19, Antwerpen. http://www.portofantwerp.com/nl/ligging