Deze zomer lanceert Verhalis, in samenwerking met Grote Routepaden, de Grensroute. Een langeafstandsfietsroute die zich tussen het Drielandenpunt en de Noordzee langs de Belgisch-Nederlandse grens slingert. De route (546 km) verbindt de vele reconstructies van de Dodendraaden andere bijzondere grensplekken.

Het is dit jaar 100 jaar geleden dat de elektrische grensversperring uit de Eerste Wereldoorlog, de Dodendraad, werd afgebroken. Deze dodelijke afsluiting, waar 2000 volt op zat, stond op de Belgisch-Nederlandse grens van het Drielandenpunt met Duitsland tot aan Cadzand en was bedoeld om vluchtelingen, smokkelaars en vrijwilligers voor het Belgische leger tegen te houden.
De Nederlandse Stichting Verhalis verzamelt herinneringen en verhalen. Ze verfilmen ze en zetten projecten op om er voor te zorgen dat ze bewaard blijven voor de volgende generaties. Zo werkten zij ook het internationaal erfgoedproject De Dodendraad leeft uit. Naast een uniek landschapskunstwerk, een lint van meer dan honderdduizend witte krokussen, langs het traject van de grensversperring wensten zij ook een langeafstandsfietsroute te ontwikkelen. Ze zochten en vonden hiervoor hulp bij Grote Routepaden.
Colette Vanstraelen en Imar Doornbos, vrijwilligers van Grote Routepaden, werden gevraagd of zij Verhalis wilden ondersteunen bij de ontwikkeling van de fietsroute. Beiden hebben al vele fietskilometers in de benen zitten en zijn ervaren langeafstandsfietsers. Zij bevestigden al snel de eerdere indruk dat het de route ten goede zou komen om het thema uit te breiden naar ‘de grens’. Ze hebben vele uren, om niet te zeggen dagen en zelfs weken besteed aan het ontwikkelen en uitdiepen van de 546 km lange Grensroute. Er werd hierbij vooral gelet op landschappelijke aantrekkelijkheid, fietsveiligheid en doenbaarheid voor jonge gezinnen.
HET RESULTAAT:
De Grensroute, een langeafstandsfietsroute, uitgestippeld via knooppunten, die voert langs 23 reconstructies en monumenten van de Dodendraad en zowel over Belgisch als over Nederlands grondgebied loopt. Van het Drielandenpunt in Vaals tot aan de grenspaal nabij Cadzand. Het traject slingert over de grens en voert door een afwisselend landschap van heuvels, rivieren, moerasgebieden, bossen en heidevelden tot in de duinen van de Noordzeekust.
Colette (B) en Imar (NL) waren beiden blij verrast over wat in eigen land nog te ontdekken viel. Naarmate de route en het werk vorderde, realiseerden zij zich steeds meer de langdurige impact die grenzen hebben. De uiteindelijke route begeleid je zoveel mogelijk over autoluwe landweggetjes en vrij liggende fietspaden. Behalve mooie natuurgebieden loopt de route ook door aantrekkelijke stadjes als Sluis, Hulst en Thorn. Ook indrukwekkende wereldsteden als Antwerpen en Maastricht liggen langs het traject.
Het traject van de route is sinds 1 augustus te bekijken op de website grensroute.eu. Je kan er ook lokale verhalen lezen over de dodendraad en vindt er fietslabels met knooppunten om uit te printen. Het gedetailleerde gpx-bestand van de route alsook de bijhorende fietsgids verschijnen begin februari 2019, tijdens de Fiets en Wandelbeurs in Gent. Met een enthousiast team vrijwilligers van Grote Routepaden werken we aan een handige topogids met gedetailleerde kaarten, praktische en toeristische informatie over de route en aanvullende verhalen over de Dodendraad.
Nog even en dan kan ook jij met de handige fietsgids van Grote Routepaden, in het wiel van de spionnen, Belgische oorlogsvrijwilligers, Duitse deserteurs en smokkelaars, de Grensroute gaan verkennen

Foto’s: Grote Routepaden