We verheugen ons, want dankzij de geleidelijke versoepelingen glijden we stilaan terug naar een situatie waarin we weer volledig onszelf kunnen zijn. Een blij weerzien met familie en vrienden lonkt en de evenementensector komt stilaan weer op gang. We kijken uit naar een zomer vol evenementen, festivals, expo’s en andere feestelijkheden die de culturele sector in Frankrijk doen heropleven. Volg hier onze selectie voor de niet te missen evenementen van juli, waarbij we hebben gekozen voor plaatsen die rechtstreeks of indirect bereikbaar zijn per TGV. Geniet ervan!

Le Voyage à Nantes – 3 juli tot 12 september – Pays de la Loire
Nantes is een stad die zich de voorbije jaren ontpopt heeft tot een bruisende culturele bestemming. Het hele jaar door kan je doorheen de stad openluchtexpo’s, street art of andere kunstvormen tegenkomen, maar in de zomer beleef je pas echt culturele hoogdagen tijdens de Voyage à Nantes. De openbare ruimte van Nantes wordt een tijdelijk atelier van artiesten en kunstenaars, tuinmannen en koks, dj’s en graffiti-artiesten, die op geheel eigen wijze de straten van Nantes omtoveren tot openluchtmuseum. Het zomerse kunstenfestival gaat van start op 3 juli en loopt tot 12 september, en wisselt af tussen gratis en betalende tentoonstellingen.

Festival de Chambord – 3 tot 17 juli – Centre-Val de Loire
Wanneer muziek en erfgoed mekaar ontmoeten, krijg je een garantie op spektakel. Dat is ook het geval bij het Festival de Chambord, waar verschillende concerten zullen plaatsvinden in en rond de prachtige site van het Kasteel van Chambord. Ter gelegenheid van haar 10de verjaardag heeft de organisatie het programma uitgebreid. Op de agenda staan 17 optredens gepland, gaande van barok tot hedendaagse muziek en telkens in verschillende omgevingen. Een concert in het omliggende bos, eentje aan de voet van de beroemde dubbele wenteltrap of zelfs een muzikale wandeling doorheen het kasteel: de muzikale hoogstandjes volgen elkaar snel op tijdens dit zomerse muziekfestival in Chambord! 

Les Rencontres de la Photographie d’Arles – 4 juli tot 26 september – Provence-Alpes-Côte d’Azur
Les Rencontres de la Photographie in Arles is al sinds 1970 een vaste waarde in de wereld van fotografie. Doorheen de stad staan 40 exposities opgesteld, in harmonie met het historische erfgoed van Arles. Het festival is onmisbaar geworden doorheen de jaren voor al wie met fotografie begaan is, en dient traditioneel als springplank voor jonge creatieve talenten aan de vooravond van hun carrière. Benieuwd naar wat de editie van 2021 in petto heeft? Rep je dan naar Arles voor een zomer vol foto’s!

Festival International d’Art Lyrique d’Aix-en-Provence – 30 juni tot 25 juli – Provence-Alpes-Côte d’Azur
Met hernieuwde moed en verdubbelde ambitie vat het Festival International d’Art Lyrique d’Aix-en-Provence dit jaar aan op 30 juni, voor een maand vol opera en lyrische kunst. Ze heeft de eer om verschillende internationaal gerenommeerde orkesten, artiesten en podiumregisseurs te ontvangen die in verschillende voorstellingen brandend actuele thema’s behandelen. Voor de editie van 2021 pakt de organisatie uit met 8 nieuwe producties, twee wereldpremières en een concertversie van een opera. Een brede waaier aan thema’s en tijdperken zullen de revue passeren, gaande van het tijdloze ‘Le Nozze di Figaro’ van Mozart tot het actuele ‘L’Apocalypse Arabe’ van Samir Odeh-Tamimi.

La Nuit des Chimères in Le Mans – juli en augustus – Pays de la Loire
Wanneer de avond valt over de Cité Plantagenêt – de oude binnenstad van Le Mans – worden inwoners en bezoekers getrakteerd op een waar kunst- en lichtspektakel. In de zomermaanden vindt namelijk La Nuit des Chimères plaats, een evenement waarbij iedere avond de vakwerkhuizen, de historische kathedraal of de Romeinse muur van Le Mans belicht worden met knappe projecties. Vorig jaar nog werden Antoine de Saint-Exupéry en zijn iconische tekeningen van de Kleine Prins afgebeeld ter ere van diens 120ste verjaardag, dit jaar krijgen onder meer de fabels van Jean de la Fontaine een prominente plaats op de muren en ramen van de stad. Afspraak dus in Le Mans voor wie zijn zwoele zomeravond een extra dimensie wil geven! 

Copyright foto’s
Le Voyage à Nantes: © Philippe Piron – LVAN 
Festival de Chambord: © L. LETOT_DNC
Les Rencontres de la Photografie: Foto 1: © Rotimi Fani-Kayode, Foto 2: © Karlheinz Weinberger
Festival d’Aix-en-Provence: © Sophie Spiteri
La Nuit des Chimères:  © Ville du Mans – G. Moussé

Foto’s: www.francenews.be