De ca. 1.500 km lange Europese Route van de Baksteengotiek is een grensoverschrijdende route door het Oostzeegebied langs het architectonische erfgoed van de baksteengotiek uit de sterk door de Hanze beïnvloede middeleeuwen. Gastheren zijn Denemarken, Polen en Duitsland. Het Duitse gedeelte van de route loopt langs de Oostzeekust van Flensburg via Schleswig, Wismar, Stralsund en het eiland Rügen naar Wolgast, de poort naar het Oostzee-eiland Usedom.
Aan de Oostzeekust en op de transportroutes naar het binnenland hebben de eeuwen sinds de Hanze, de kloosterstichtingen en de ridderordes hun sporen nagelaten. Maar wat je in de plaatsen langs de route vooral veel tegenkomt, is de baksteengotiek. Hier bevond zich in de middeleeuwen het centrum van de Europese economie. Ook getuigenissen van de Vikingen, de ridderordes en de Reformatie zijn in het Oostzeegebied nog op veel plaatsen terug te vinden.
Meer dan alleen oude stenen
Een groot aantal getuigenissen uit de bloeitijd van de wereldlijke en kerkelijke macht in deze periode zijn behouden gebleven: kloosters, raadhuizen, stadspoorten, machtige vestingwallen en indrukwekkende sacrale bouwwerken. De macht van kerk en staat in de middeleeuwen wordt door deze historische monumenten gesymboliseerd. Het stralende rood van de torens van kathedralen en stadskerken, stadspoorten en herenhuizen met hun typische baksteenarchitectuur bepaalt nog altijd het beeld van de steden en plaatsen aan de Oostzeekust.
Baksteengotiek als cultuurgoed
De karakteristieke rode stenen zijn stuk voor stuk met de hand gemaakt en op hun plaats gebracht. Ieder gebouw is uniek en heeft zijn eigen geschiedenis. In de steden zijn de vaak rijk gedecoreerde gevels en machtige torens oriëntatiepunten die je niet over het hoofd kunt zijn. Veel van deze symbolen hebben hun oorspronkelijke bestemming behouden, andere zijn tegenwoordig in gebruik als concertgebouw of museum.
Ontdek de culturele diversiteit
Op de Europese Route van de Baksteengotiek kunt u niet alleen de sporen van vroegere tijden en machten volgen, maar biedt ook het moderne leven tal van mogelijkheden om kennis te maken met verschillende mensen en culturen. Dankzij het gezonde klimaat hebben veel badplaatsen aan de Oostzee een lange traditie. Het beeld van deze plaatsen wordt nog altijd bepaald door de badplaatsarchitectuur van de tijd rond de overgang tussen de 19e en 20e eeuw. En behalve van de architectuur kunt u hier ook genieten van de natuur.
Van alles te doen
Het Oostzeegebied is een waar paradijs voor watersporters en schelpen- en barnsteenverzamelaars en in de vele natuurparken en soortenrijke vogelreservaten kunnen ook wandelaars en natuurliefhebbers hun hart ophalen. Bovendien kunnen er overal langs de route uitstapjes worden gemaakt met een rondvaart- of veerboot. En ook bekende langeafstandsfietsroutes zoals die van Berlijn naar Kopenhagen en de fietsroute langs de Oostzeekust kruisen de Europese Route van de Baksteengotiek.
Foto: www.germany.travel