In Leuven worden op enkele dagen tijd twee mannen in hun woning door een inbreker neergeslagen: een boekenverzamelaar met een zwaar boek, een kunsthandelaar met een bronzen kunstwerk. Beide mannen bezwijken aan hun verwonding; telkens verdwijnt er iets waardevols.
 
Hoofdinspecteur Thomas Berg ontdekt dat er in de twee gevallen een verwijzing naar een plaatselijke, folkloristische figuur werd achtergelaten die niets met de overvallen lijkt te maken te hebben. Hij is ervan overtuigd dat de inbraken gelinkt zijn, maar zijn team denkt daar anders over.
 
En dan valt een derde slachtoffer, iemand die Berg kent, waardoor hij persoonlijk bij de zaak wordt betrokken en het emotioneel erg moeilijk krijgt. Tot overmaat van ramp treffen Berg en zijn team opnieuw een soortgelijke, mysterieuze verwijzing bij het lijk aan.

“Eens te meer is Jo Claes er in geslaagd om een prachtige misdaadroman af te leveren. Hoofdfiguur Thomas Berg krijgt het andermaal zeer moeilijk om een oplossing te vinden voor de moorden in het mooie Leuven. De manier waarop Claes zijn misdaadromans combineert met het rondleiden van de lezer in de geschiedenis van Leuven is grandioos. De lezer wordt op twee manieren betrokken tot het boek. Eerst en vooral natuurlijk bij het oplossen van de misdrijven. Maar ook bij het verkennen van de historie van de Stad Leuven. Weer een prachtig voorbeeld hoe een misdaadroman dient te worden geschreven!”
 
De doden voorbij is een uitgave van Houtekiet. 9789089249210, prijs 21,99 euro. Verschijnt ook als e-book.

Softcover; 414 pagina’s.