Na bijna vijftig jaar kolonisatie komt midden jaren ’50 het Congolese nationalisme op en wordt het proces van dekolonisatie ingezet. Hoe heeft de Belgische regering die dekolonisatie aangepakt? De rondetafelconferentie in Brussel van januari tot februari 1960 vormt daarin een beslissend keerpunt, en de vorming van de eerste Congolese regering onder leiding van de nationalist Patrice Lumumba de onverwachte climax.

Na de onafhankelijkheid op 30 juni 1960 barst de Congo-crisis los. Door het optreden van de VN onder leiding van secretaris-generaal Dag Hammarskjöld krijgt die crisis een internationaal karakter, en wordt ze onderdeel van de Koude Oorlog met de VS als belangrijke speler. U volgt met Peter Verlinden de chaotische gebeurtenissen vanaf de muiterij van het Congolese leger tot de moord op premier Patrice Lumumba in januari 1961, het kantelmoment in de Congo-crisis.

OPGELET: Prof. Gerard die zou deze cursus zou verzorgen, heeft helaas moeten afzeggen. Peter Verlinden, Congo-kenner en VRT-journalist, neemt de lezingen over.
Prof. Peter Verlinden studeerde Politieke wetenschappen, Communicatiewetenschap en Antropologie aan de KU Leuven, waar hij momenteel ook gastdocent is. Hij doceert er het vak ‘Media en Internationale Conflicten’. Hij is journalist sinds 1983, aanvankelijk in de geschreven pers en voor VRT-Radio en was van 1992 tot 2019 verbonden aan de VRT-Nieuwsdienst als buitenlandjournalist, waar hij vooral de situatie in Rwanda, Burundi, DR Congo, Zuid-Afrika en West-Afrika volgde en ook de Golfstaten en Canada. Bij Davidsfonds/Uitgeverij verschenen verschillende boeken van zijn hand, o.m. ‘Weg uit Congo – Het drama van de kolonialen’ (2002/2009), ‘Hoe Congolees zijn de Congolezen’ (2010) en ‘Marie – Overleven met de dood’ (2015) dat hij schreef samen met zijn echtgenote Marie Bamutese. Op dit ogenblik bereidt hij een boek voor over het koloniale verleden van Congo en hoe dat doorleeft in Congo zelf en in ons eigen land, en ook een academische publicatie over hoe massamedia omgaan met internationale conflicten.

Organisatie in samenwerking met Davidsfonds Regio Antwerpen en Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.
Inschrijvingen via Davidsfonds Academie. Bestel hier uw ticket.
€ 40.00 cursus (koffie inbegrepen)
€ 35.00 cursus met Davidsfonds Cultuurkaart (koffie inbegrepen)
Meer informatie: 016 31 06 70 (Davidsfonds Academie)

Foto: www.consciencebibliotheek.be