Burn-out bestaat niet,’ zegt de een. ‘Burn-out is een epidemie die het Westen in haar greep houdt,’ zegt de ander.
Hoewel het begrip alomtegenwoordig is in de media en in de wachtkamers van huisartsen en psychologen, zit er in de kern een gigantische paradox.
In beide opvattingen schuilt waarheid. Medisch gesproken zijn er geen indicatoren die van burn-out een ziekte maken. Toch ervaren veel mensen vandaag een reële uitputting, en wijst het fenomeen op een maatschappelijk probleem. Daar eindigen de tegenstrijdigheden niet: experts en therapeuten geraken het niet eens over een definitie, en gaan aan de slag met tegenstrijdige omschrijvingen. Hoe krijgen we vat op dit ongrijpbare fenomeen?
De burn-outparadox. Geschiedenis van een ongrijpbare maatschappijziekte brengt het vergeten verleden van het hedendaagse burn-outbegrip in kaart. Inzicht in hoe het concept is ontstaan geeft een idee hoe het is kunnen uitgroeien tot een maatschappelijk fenomeen met epidemische proporties. Het boek gaat in op het ontstaan van de burn-outmeetschalen die de wetenschappelijke waarde van veel burn-out ondergraven, en sluit af met een even hilarische als kritische analyse van het zelfhulpdiscours rond burn-out.
Mattias M. Van Hulle is socioloog en drummer van prog-metalband Pothamus. In 2022 behaalde hij een PhD aan de Vrije Universiteit Brussel. In zijn onderzoek traceerde hij de vroegste historische oorsprong van burn-out. Het boek van Van Hulle is wereldwijd baanbrekend, omdat hij de eerste socioloog is die de handschoen opneemt en een verklaring vindt voor de vraag waarom artsen, psychologen, coaches, wetenschappers en beleidsmakers maar zo slecht vat krijgen op burn-outs, terwijl het aantal patiënten alleen maar toeneemt.
Mattias M. Van Hulle, De burn-outparadox. Geschiedenis van een ongrijpbare maatschappijziekte.
Titel: De burn-outparadox
Auteur: Mattias M. Van Hulle
Uitgeverij: Houtekiet
ISBN: 9789052402598
Thema: Gezondheid
Prijs: € 22.99
Verschijningsdatum: 25 september
ook verkrijgbaar als e-boek