De Bonski’s stelden gisteren, tijdens De week van het Nederlands, hun cd ‘Het beste van de Bonski’s – 10 jaar muziek voor wie Nederlands leert’ voor. Tegelijk ging hun gelijknamige voorstelling in Cultureel Ontmoetingscentrum Sint-Andries (coStA) in première, waarna ze langs alle Antwerpse culturele ontmoetingscentra trekt.
 
Zanger Lennaert Maes en de Russische broers Andrei en Kriss Bonski maken sinds 2009 muziek op maat van buitenlandse nieuwkomers en Franstalige Belgen die Nederlands leren.
 
Bekend tot in Indonesië
In die 10 jaar maakten zij 5 cd’s en een stripverhaal voor wie Nederlands leert, en ze speelden voor meer dan 25.000 toeschouwers in 10 verschillende landen. Zo traden zij niet enkel op in België en Nederland, maar ook in andere landen waar Nederlands wordt onderwezen als Duitsland, Frankrijk, Spanje, Portugal, Tsjechië, Slovakije, Zwitserland. Op uitnodiging van de Taalunie reisde het gezelschap zelfs 5 keer naar Indonesië, voor een tournee doorheen Java en voorstellingen met de studenten Nederlands van de lokale universiteit.
 
Merknaam
Intussen werden de Bonski’s een echte merknaam voor wie Nederlands leert. Heel wat leerkrachten Nederlands tweede taal (NT2) werken met hun liedjes in de klas en de nummers ‘Ja, ja, nee Nederlands’ en ‘De wereld heeft veel kleuren’ groeiden uit tot meezingers voor het anderstalige publiek.
 
Zanger Lennaert Maes: “Ik vind het fantastisch dat wij ondertussen al 10 jaar met de Bonski’s optreden. Je ziet dat de mensen daar plezier aan hebben: Om naar het theater te kunnen komen, dat ze verstaan wat er op het podium gebeurt en dat zij ook actief kunnen deelnemen. Dat zijn echt drempels voor hen waar zij over zijn gegaan.”
 
Cd met educatieve bijlage
Tien jaar Bonski’s gaat dan ook niet onopgemerkt voorbij. Op vraag van vzw de Rand en de Taalunie verschijnt nu een jubileum-cd met daarop de allerbeste liedjes uit het voorbije decennium, aangevuld met 3 gloednieuwe nummers. Bij de cd hoort een educatieve bijlage, zodat de leerkrachten NT2 er ook nu weer in de les mee aan de slag kunnen.
 
Leerkracht NT2 Petra Vuylsteke geeft les aan niet-gealfabetiseerde leerlingen: “Voor hen is het cultuuraanbod niet altijd even toegankelijk, maar deze voorstelling werkt perfect. Het is fijn om eens iets anders met hen te kunnen doen dan de traditionele les. Je ziet je cursisten op een andere manier. Ik weet zeker dat dit stof tot gesprek zal geven tijdens de volgende les.” Leerkracht Linn Melens vult aan: “Het was fijn om mijn groep studenten samen te zien feestvieren en hun zorgen te vergeten. Ik gebruikte de lesmap van de Bonski’s tijdens mijn lessen, dus de leerlingen kenden al wat liedjes en waren heel enthousiast om hier naartoe te komen.”
 
Liveshow eerst in Antwerpse culturele ontmoetingscentra
Het district Antwerpen zet al jaren in op cultuur voor wie Nederlands leert, en wilde deze jubileumvoorstelling niet missen. Het district plaatst de eerste voorstellingen van de liveshow ‘Het beste van de Bonski’s’ dan ook in première op 7 locaties in Antwerpen, en dat pal in de Week van het Nederlands.
 
Ook districtsschepen Femke Meeusen(foto) was aanwezig op de cd-voorstelling: “In ons district wonen meer dan 170 verschillende nationaliteiten samen en worden heel wat talen gesproken. Nederlands is de taal die ons allemaal met mekaar verbindt. Met de liedjes van de Bonski’s geraken leerlingen NT2 in hun eigen wijk op een leuke manier verder vertrouwd met het Nederlands. Ik ben fier dat we in ons district de aftrap van deze jubileumeditie kunnen geven.”
 
Het is al de derde keer dat de tournee van de Bonski’s alle culturele ontmoetingscentra in het district aandoet. In de ontmoetingscentra ontdekken zij bovendien welke andere initiatieven het lokaal cultuurbeleid organiseert om de taal op een laagdrempelige en toegankelijke manier te oefenen. Zoals babbelmomenten Nederlands waarbij ontmoeten centraal staat, Open Inloop Taal, en de verschillende taalpunten in de bibliotheken.

Foto’s: Ruddy Berghmans & District Antwerpen.