Het is nog eventjes wachten tot september en dan liggen de heerlijke sint-jakobsvruchten weer in de winkel. De coquilles scoren altijd goed tijdens een zelf georganiseerd etentje. Het zachte, witte vlees is een dankbaar ingrediënt om mee aan de slag te gaan, maar hoe bereid je de lekkerste sint-jakobsvruchten zelf? Kom uit je culinaire schelp en test het samen met Ambiance uit.

Eén van de redenen waarom we sint-jakobsvruchten of coquilles graag op het menu zetten? Ze zijn snel en makkelijk te koken en vereisen niet veel extra ingrediënten on the side. De coquilles spreken voor zich, al moet de balans tussen de smaakmakers en de sint-jakobsvruchten zeker goed zitten. Net zoals bij zoveel andere simpele bereidingen, kun je daar ook bij deze schelpen de mist in gaan. Gelukkig niet als het aan Ambiance ligt!

De meest voorkomende technieken om de lekkerste sint-jakobsvruchten op het bord te krijgen, zijn bakken, grillen of pocheren. Toch behoort ook dichtschroeien tot een van de succesvolle technieken om er genoeg smaak in te krijgen. Een techniek die bijvoorbeeld bij het klaarmaken van een steak gebruikt wordt.

Hoe begin je eraan?
Klink allemaal goed en wel, dat dichtschroeien, maar hoe begin je daaraan bij sint-jakobsvruchten? Als eerste stap dep je de sint-jakobsvruchten droog. Vervolgens bestrooi je beide kanten met zout en witte peper. Je kunt ze wat aanbakken in olijfolie of in geklaarde boter, op basis van je eigen voorkeuren. Zorg ervoor dat je een pan neemt met een anti-aanbaklaag. 

Dan ga je een stapje verder in de bereiding van sint-jakobsvruchten, door ze klaar te maken alsof je een steak aan het bakken bent. In dit geval: een steak die medium-rare gebakken wordt. Verhit de olijfolie tot een een zeer hoge temperatuur zodat je de coquilles goed kunt dichtschroeien.
Bak de coquilles twee minuten aan elke kant aan en voeg telkens een beetje boter toe om extra smaak te bekomen. Zorg ervoor dat de sint-jakobsvruchten een mooie krokante korst aan de buitenkant krijgen en draai ze dan pas om naar de andere kant. Aan de binnenkant zijn ze veel minder gaar, waardoor ze bij het opeten wegsmelten op je tong. Klaar met bakken? Dan haal je de coquilles van het vuur en leg je ze even apart om af te koelen.

Afwerking
Nog een voordeel van de smakelijke coquilles is dat je ze kan afwerken op basis van eigen smaakvoorkeur. Jouw eigen lekkerste sint-jakobsvruchten hangen dus af van welke smaken jij graag proeft en welke niet! Vanwege de smaak van de vrucht zelf, vraagt die afwerking gelukkig niet meer al te veel tijd. Heb je ze zoals een steak in een pan gebakken? Dan kan een simpele finishing touch met een botersaus, wat look en citroen al meer dan voldoende zijn. Bon appétit!

Tekst: Elise Coppens

Foto: www.ambiance.be